Index Vakbarát Hírportál

Egymilliárdos kártérítést ítéltek meg az Apple-nek

2012. augusztus 25., szombat 04:25

Meglepően rövid idő, mindössze pár hétnyi tárgyalás és meghallgatás, majd két nap gondolkodás után ítéletet hozott az amerikai szövetségi bíróságon az esküdtszék, majd a bíró is az Apple és a Samsung perében. Az Apple 2,5 milliárd dolláros kártérítést követelt a dél-koreai cégtől, mivel az állítása szerint lemásolta az iPhone és az iPad designját a saját okostelefonjai és tabletjei fejlesztésénél, illetve szabadalmaztatott technológiai megoldásokat is illegálisan használt. A Samsung szintén szabadalomsértéssel vádolta viszont az Apple-t.

A bíróság szinte minden kérdésben az Apple javára döntött, és végül összesen több mint egymilliárd, pontosan 1 049 343 540 dolláros kártérítésre kötelezte a Samsungot. Az összeget öt, lopott formatervezési ötleteket használó készülék (a Samsung Prevail, az Infuse 4G, a Mesmerize, a Replenish és a Transform), illetve több mint 700 megsértett szabadalom után számolták ki és állapították meg. Az eredeti büntetés 1 milliárd 51 millió lett volna, de a Samsung ügyvédei még ott helyben kiszúrták, hogy az ítéletben olyan tételek is szerepelnek, amelyek az Apple eredeti vádjai között nem voltak ott, ezért kétmilliót csökkent az összeg. Ami így is minden idők legnagyobb összegű szabadalomügyben kirótt kártérítése.

Az esküdtszék a Samsung összes vádjában ártatlannak találta viszont az Apple-t. A kaliforniai cég ügyvédeinek csak azt nem sikerült bizonyítaniuk, hogy a Samsung antitröszt-szabályokat szegett volna meg, illetve több kérdéses szabadalom esetében azt állapították meg, hogy azt a Samsung más forrásból (általában az Intellel kötött megállapodásával) már legálisan licenceli.

A per következő állomása augusztus 29-én lesz, amikor az Apple-nek be kell terjeszteni, hogy milyen további kártérítési kérései vannak, a Samsungnak erre két hete van reagálni. A bíróság legközelebb szeptember 20-án tárgyal majd, akkor dől el többek között, hogy betiltják-e a Samsung jogsértőnek ítélt termékeinek forgalmazását az USA-ban.

Az Apple szóvivője diadalittasan nyilatkozott az ítélet kihirdetése után, ami szerinte azt bizonyítja, hogy az innovációt mégis csak védi a törvény ereje, és nem lehet csak úgy büntetlenül lopni. A Samsung nyilatkozata arra koncentrált, hogy itt valójában nem az Apple nyert, hanem az amerikai fogyasztók veszítettek, akik a jövőben kisebb választékra, kevesebb innovációra és magasabb árakra számíthatnak. A döntés rossz hír az egész androidos közösségnek, az Google alighanem arra fog kényszerülni a jövőben, hogy az operációs rendszerén kisebb-nagyobb dolgokat megváltoztasson, főleg a kezelőfelületen, hogy az Apple ne tudja az ítéletet precedensként használva megtámadni az Androidot is.

Rovatok