Index Vakbarát Hírportál

A Sony kilép a lemezmeghajtó-piacról

2012. augusztus 27., hétfő 20:37

A Sony Corporation a 2011-es pénzügyi évben elszenvedett veszteségekre hivatkozva felhagy az optikai meghajtók gyártásával. A Sony Optiarc nevű leányvállalat, amely számítógépekhez gyártott cd és dvd meghajtókat, márciusban függeszti fel végleg a tevékenységét. Az Optiarc az optikaimeghajtó-piac 10-15 százalékát birtokolta, és évente több tízmilliárd jenes bevételt hozott. A jelentések szerint a gyártás azonban így is veszteséges volt, mivel a notebookok egyre népszerűbbé váltak, és az árversenyt sem tudták tartani a tengerentúli riválisaikkal.

A hivatalos közlemény szerint az Optiarc bezárása annak az üzleti átszervezési folyamatnak a része, amellyel a Sony a pénzügyi stabilitását igyekszik biztosítani. A vállalat 457 milliárd jenes (1290 milliárd forint) veszteséget könyvelt el a 2011-es pénzügyi évben, leépítésekkel és átszervezésekkel igyekszik kompenzálni a pénzügyi sikertelenséget. A cég a jövőben inkább a központi iparágakra, például a videojátékokra és a képmegjelenítőkre koncentrál. A kevésbé sikeres, veszteséges divíziók működését felülvizsgálják, eladják a vegyi üzemeiket, és az eddig Svédországban működő mobilos divízió központját is Tokióba helyezik át.

A Sony képviselője szerint a meghajtópiacról való kivonulás az átszervezési folyamat egyik utolsó felvonása. Jövő márciusig a cég tízezer korábbi munkatársától válik meg. Az adminisztratív és üzleti területeken dolgozó alkalmazottak egy részét korkedvezménnyel nyugdíjazzák, hogy tartani tudják a célkitűzést. Az Optiarc divíziójának kilencven munkatársa dolgozik Japánban, háromszáz pedig a tengerentúlon. A hivatalos közlemény szerint lesznek alkalmazottak, akiket más pozícióba helyeznek át.

Rovatok