Index Vakbarát Hírportál

A Google is beszállt az Apple-Samsung háborúba

2012. augusztus 28., kedd 19:53

Az Apple és a Samsung jogi háborújának legkiélezettebb pillanatait választotta a Google, hogy beszálljon az egyre inkább elvaduló okostelefonos szabadalmi háborúba. Az amerikai szövetségi bíróság egymilliárd dolláros kártérítést ítélt meg az Apple javára, és kimondta, hogy a Samsung szabadalmakat sértett és formatervezési megoldásokat lopott. A tárgyalás most éppen ott tart, hogy melyik Samsung-telefonokat kell ezért kitiltani az amerikai kereskedelmi forgalomból.

Ezen a ponton lépett be a képbe a Google. A cég a nemrég csillagászati összegért, több mint 12 milliárd dollárért felvásárolt Motorola Mobility szabadalmait használja fegyverként, és azzal vádolja az Apple-t, hogy több ponton is megsérti ezeket a szabadalmakat. A vád hét technológiát sorol fel, amiket az Apple illegálisan használ, ezek között vannak gps-es helymeghatározáson alapuló emlékeztetők, a Siri hangfelismerő rendszer és személyes asszisztens szolgáltatásai, videólejátszás, wifis adatátviteli megoldások.

A Google szerint a cég már két éve próbálkozott az Apple-nél a szabadalmi vita békés megoldásával, sikertelenül (az Apple közben azt állítja, a Google sérti az ő szabadalmait az Android egyes megoldásaival). A Google beadványa szokatlan kéréssel áll elő, nem kártérítést szeretnének, hanem hogy a bíróság tiltsa be az Apple kérdéses termékeinek importját az USA-ba. Mivel az iPhone-ok és iPadek Ázsiában készülnek, ez gyakorlatilag a hazai piacról való kiszorítást jelentené.

Ha az ügy eljut a bíróságra, az az Apple-Samsung harc milliárd dollárjánál is jóval magasabbra teszi a tétet, és elkerülhetetlen lesz, hogy a piac összes többi nagy szereplője is állást foglaljon (különösen érdekes lesz például a Microsoft reakciója, ami mindkét cégnek ősi ellenfele).

A Samsung közben kitérő manőverbe kezdett, hogy elkerülje a telefonjai betiltását, a cég szóvivője azt mondta, módosítják a készülékeiket, hogy azok többé ne sértsenek szabadalmakat, és így a piacon maradhassanak. A módosítási kényszer a Google által fejlesztett Android operációs rendszert is komolyan érinti.

Rovatok