Index Vakbarát Hírportál

Nyakunkon az új hd-generáció

2012. augusztus 30., csütörtök 18:24

Az ENSZ kommunikációs szabványokkal foglalkozó testülete elfogadta a 8K szabványt, ami a jövő hd felbontású tévéadásainak, kameráinak és kijelzőinek paramétereit szabja meg. A 8K felbontás 7680*4320 képpontot jelent, ami nagyjából egy 32 megapixeles fotónak felel meg, és 16-szor annyi pixelt tartalmaz, mint a mai csúcs hdtv-k.

A 8K technológiát a japán NHK tévécsatorna próbálta ki először kísérleti jelleggel a londoni olimpián, ahol a felbontás mellett a felvétel sebességénél is ráléptek a gázra: másodpercenként 60 képkockát rögzítettek a kameráik, amit a közeljövőben 120-ra akarnak feltornászni. A hagyományos tévéadások 25-30 képkocka per másodperc sebességgel futnak.

A 8K-s kép a tesztelők szerint semmihez sem hasonlítható élményt nyújt, és olyan részletgazdagságot, mintha személyesen lenne ott az ember az eseményen (igaz, hasonlókat mondanak a most bemutatott első 4K-s tévékről is, amelyeknek negyedekkora a felbontásuk). Az NHK tesztjeinél a Panasonic, még csak prototípus szinten létező 8K-s kijelzőjén nézték a tesztelők az adást, 145 hüvelyk (3,7 méter) képátló mellett.

A nagy tévégyártók az idei karácsonyi piacra szánják az első 4K-s tévéiket, 84 hüvelykes képátlóval, 20-25 ezer dolláros áron. A 8K felbontás a kereskedelmi forgalomban 2020 körül jelenhet meg a tervek szerint szerint, a 10 ezer dolláros határ (2,3 millió forint) alá pedig várhatóan 2025 körül süllyed majd le az áruk. Szakértők szerint 55 hüvelykes (140 centi) képátló felett kezd ártelme lenni az ilyen felbontás alkalmazásának.

Hogy a 8K-s felbontás mennyire fog elterjedni, és egyáltalán lesz-e rá tömegigény, egyelőre kérdéses, az azonban mindenképpen pozitív, hogy már jó előre kőbe vésik a paramétereket. Így elkerülhető lesz a tévék elterjedésének korai szakaszából származó, évtizedekig tartó káosz megismétlődése az NTSC, SECAM, PAL és egyéb analóg szabványokkal.

Rovatok