Index Vakbarát Hírportál

A hűtőkesztyű lehet az új doppingszer

2012. augusztus 31., péntek 17:23

Szinte minden emlősnek sűrű, a hőszabályozásért felelős érhálózat húzódik a bőre szőrtelen része alatt. Megfigyelhető, hogy a kutyák kánikula idején lihegnek, hogy hőt adjanak le; az embernél ez a testfelület a tenyér. Megfelelő mérnöki előkészületekkel a biológiai folyamatok is befolyásolhatók, a technika pedig felülkerekedhet a természeten. A Stanford Egyetem kutatói olyan hűtőkesztyűt fejlesztettek, ami sportolók számára még a szteroidnál is hatékonyabb, ráadásul teljesen legális doppingszer lehet.

A hőleadásért a testfelület szőrtelen foltjai felelnek. Ha hőkamerával vizsgálunk egy medvét, láthatjuk, hogy az orra és a talpa, vagyis azok a testfelületek világítanak a legfényesebben, ahol az állatot nem fedi szőr. A bőr alatt húzódó, hőszabályozó érhálózatot arteriovénás anasztomózisnak (AVA) hívják. A meztelen testfelület alatt hideg időben lelassul a véráramlás, hogy megfelelő szigetelést biztosítson és lelassítsa a kihűlést, de hőség vagy intenzív testmozgás idején hatvanszázalékos perctérfogat-növekedést is produkálhat.

A Stanford kutatóinak hűtőkesztyűjével ez a reakció kerülhető meg. A szervezetben természetesen nemcsak a tenyér alatt vannak AVA-gócok, de ezek a legjelentősebbek, így a hűtésnek is ezen a felületen kell hatnia. A hűtőkesztyű gyakorlatilag egy egyszerű műanyagkesztyűvel kombinált hordozható hűtőberendezés. A kesztyű felhúzás után enyhe vákuumot képez: ennek hatására az erek kissé megduzzadnak, az érhálózat pedig vérrel telítődik. A kesztyűbe szerelt hűtővizes vezetékek hatására a kesztyű elkezdi lehűteni a vért, ami a vérkeringéssel elkezd szétáradni a testben.

A kutatók azt állítják, hogy a kesztyű segíthet regenerálódni jelentős fizikai igénybevétel vagy sportversenyek után, így az atléták számára akár a szteroidoknál is hasznosabb szer lehet, ráadásul a doppingszerekkel szemben legálisan alkalmazható. Néhány csapat, például a San Francisco 49ers, az Oakland Raiders és a Manchester United már jelenleg is használják a készüléket.

Rovatok