Index Vakbarát Hírportál

Fénykardozással újult meg a Sztaki szótár

2012. augusztus 31., péntek 16:01

Furcsa dolgot tapasztalhattak ma azok, akik az internetes közműnek számító Sztaki szótár honlapjára tévedtek: a szotar.sztaki.hu külsejében teljesen megújult, ennek örömére egy fénykarddal szét lehet verni a régi oldalt. A vandálkodás után egy Star Wars-videó indul el, amely átvezet az új felületre.

Az új kinézet a megszokott fiatalos kékes helyett narancssárga-vörösre váltott. Az eddigi parányi keresőmező jóval nagyobb lett, ráadásul nem kell nyelvváltással vakacolni, mivel automatikusan felismeri a beírt szavak nyelvét. Azok, akik utálják az új dolgokat, hétfőig még a régi szótárat is használhatják.

„Több mint egy éve kezdtük el fejleszteni a SZTAKI Szótár új változatát, ami külalakjában, de méginkább a belsejében teljesen megújult. Több ezer új szón és példamondaton kívül szófajokkal, névelőkkel, minősítőkkel és kiejtéssel is bővítettük az új adatbázist" – mondta Pataki Balázs, fejlesztő, SZTAKI tudományos főmunkatársa.

A legjelentősebb változás, hogy egy teljes közösségi szótárépítő-rendszer került a szótár alá, amivel bárki saját szótárat építhet, illetve segíthet a meglévő szótárak fejlesztésében új szavak, jelentések, fordítások felvitelével. A szótár eddig is hasonlóan működött, most viszont könnyebb használni ezt a funkciót, és az ellenőrzés is nagyobb hangsúlyt kapott.

A fordításra éhes felhasználókat 1995 óta szolgálja ki az angol, német, olasz, francia, lengyel, bolgár nyelven beszélő megoldás, amelyhez már készülnek az orosz, spanyol, japán és ógörög szószedetek is. A megújulás után is megmaradt a hangosszótár, illetve a keresett szavakat továbbra is megnézhetjük jelnyelven.

Rovatok