Index Vakbarát Hírportál

Restauráljon ön is moncsicsifejű Krisztust!

2012. augusztus 31., péntek 15:26

A nyolcvanéves Cecilia Gimenezt nem a rossz szándék vezérelte, amikor engedély nélkül látott hozzá egy XIX. századi freskó restaurálásához, a végeredmény mégis kétségbeejtőnek mondható. Az idős hölgy a spanyol Elias Garcia Martinez Ecce Homo című, kopásnak indult festményét szerette volna kijavítani, de szörnyűséges torzképet kreált belőle.

Cecilia Gimenez, ha restaurátorként nem szerzett magának hírnevet, mindenképpen a hét internetes mémjévé vált. A majomfejű Krisztus arca a hír megjelenése óta feltűnt a Prada divatház modelljein, szélsőbaloldali terroristákat szorított ki a vörös pólókról, sajátos formában értelmezte újra a Mona Lisa mosolyát, és beugrott az utolsó vacsorára is. Maga a gimenezi alkotómunka is kiváló alapot kínált némi élcelődéshez.

A temérdek humoros alkotás közül magasan kiemelkedik a Cecilia Prize oldal alkotóinak teljesítménye. A szerkesztők egy kifestőprogramot és az eredeti képet is biztosítják a felhasználónak, hogy néhány óra alatt mindenki megalkothassa a saját újraértelmezését a spanyol freskóról. A kép befejezése után az elmentett fájlokat érdemes megosztani a Twitteren, mellékelve a fotóhoz a #ceciliaprize taget; igaz, már a jelenlegi felhozatal is pajszerrel feszegeti a művészi szabadság határait.

Rovatok