Index Vakbarát Hírportál

A székkel beszélgető Clint Eastwoodon röhög az internet

2012. szeptember 1., szombat 18:58

Hiába az alelnökjelölt Paul Ryan bemutatkozása, a first lady és maga az elnökjelölt Mitt Romney beszédei, a színészként és rendezőként egyaránt élő legendának számító, négyszeres Oscar-díjas Clint Eastwood volt az amerikai republikánus párt konvenciójának legnagyobb sztárja. A 82 éves Eastwood fura performance-t adott elő a színpadon: egy Barack Obamát jelképező üres székkel beszélgetett közel negyed órán át, az elnököt keményen kritizálva. Bár az ilyen monológoknak amerikai standupos körökben komoly hagyománya van (egy Bob Newhart nevű komikus tette népszerűvé a hatvanas években), Eastwood műsora a jelenlevőket és a tévénézőket is eléggé zavarba ejtette, az MSNBC tévéadó kommentátora is hosszasan dadogott csak reakcióként.

Az online közösség azonnal lecsapott a témára, a kissé kínos beszéd alatt közel 80 ezer Twitter-bejegyzés született a témában, reagált többek között Roger Ebert híres mozikritikus is, aki azt írta, hogy Eastwood a személyes hőse, de ez a produkció szomoró és szánalmas volt tőle. Egy órával a beszéd után megszületett a Láthatatlan Obama kamu Twitter-csatorna, ahol a szék nevében ír azóta is valaki vicceseket a világ dolgairól. Másnap délben maga Obama is reagált a neten egy fotóval, ami őt ábrázolja az elnöki székben ülve, "a szék már foglalt" képaláírással.

Ezzel egyidőben megszületett az eastwooding (eastwoodolás) mém, ami abban áll, hogy az ember Twitterre vagy Facebookra tölt fel magáról olyan fotót, ahol látványosan gesztikulálva egy üres székkel vitatkozik. A Photoshop-művészek a Trónok harca vastrónusával kezdték az átrajzolt képek áradatát, és rengeteg kép készült arra a poénra kihegyezve is, hogy szegény Eastwoodnak még egy üres székkel szemben is sikerült elveszíteni a vitát.

Rovatok