Index Vakbarát Hírportál

Ellentámadásba lendült a Samsung

2012. szeptember 1., szombat 13:45

A Samsung az Apple ellenében elveszített milliárd dolláros szabadalmi perben elindította az ellentámadást. Miközben az amerikai bíróság annak eldöntésére készül, hogy melyik Samsung-telefonokat kell kitiltani az USA-ban a kereskedelmi forgalomból a dél-koreai cég már a jogi háború következő összecsapására készül. A hadüzenet már meg is volt: a cég bejelentette, hogy abban a pillanatban, ahogy az Apple kijön egy LTE technológiát használó telefonnal, kíméletlenül beperlik a céget, nem lesz peren kívüli egyezség, békés licenceléses megoldás, csak a telefon betiltásával elégszik meg a Samsung jogi kommandója.

Az LTE egy negyedik generációs mobilos adatátviteli szabvány, ami óriási sávszélességet biztosít (az elméleti maximum 326 megabit) , és mostanában kezd elterjedni, várhatóan a következő években lassan leváltva majd a 3G-t. Az LTE technológiával kapcsolatos szabadalmakban a Samsung nagyon erős, egyes számítások szerint az LTE-szabadalmak tíz százaléka a cég kezében van. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy képtelenség olyan LTE-s készülékkel piacra lépni, amire ne lehetne ráhúzni, hogy legalább egy ponton nem használ a Samsung birtokában levő szabadalmat. Az ilyen eseteket általában némi alkudozás és licencmegállapodás követi, a Samsung azonban most jó előre jelezte, hogy bekeményít, és azzal áll bosszút az Apple egymilliárdos pergyőzelméért, hogy nem hajlandó ilyesmiről tárgyalni sem.

Az Apple ezzel igen kínos helyzetbe kerülhet, hiszen a pletykák szerint már a szeptember 21-én megjelenő iPhone 5 is használ LTE-t, így a telefon rögtön szabadalmi per tárgya lehet a megjelenése után (ilyen pereknél előfordul, hogy a bíró átmenetileg felfüggeszti a készülék árusítását, míg ítélet nem születik). Még ennél is kellemetlenebb lehet, ha a Samsung sikerrel vágja el az Apple-t egy olyan technológia használatától, ami néhány év múlva valószínűleg iparági szabvánnyá válik. Mindez persze újra rávilágít arra, hogy az amerikai szabadalmi rendszer megérett a pusztulásra, mert az eredeti céljával ellentétesen, a fejlődés visszafogására használják a cégek.

Érdekesség, hogy az iPadben az Apple már használ LTE-technológiát, de a Samsungnak ezzel látszólag nincsen problémája, elemzők szerint egyszerűen csak egy nagyobb halra várt, hogy ott, és akkor támadja meg az Apple-t a szabadalmaival, ahol és amikor az a legjobban fáj.

Rovatok