Index Vakbarát Hírportál

Itthon gyártják az elektromos autók töltőit

2012. szeptember 5., szerda 14:12

Máthé Attila, az ABB Kft. divízióvezetője szerdai sajtótájékoztatján elmondta, hogy az energetikai cég magyarországi leányvállalata gyártja az európai piacra a váltóáramú (AC) és az egyenáramú (DC) töltőket, amelyek közül az utóbbiak sokkal gyorsabban, 15-30 perc alatt töltik fel az elektromos autókat. Az ABB csoport magyar leányvállalata 400 főt alkalmaz, és 11,8 milliárd forint árbevételt ért el 2011-ben. A Magyarországon 20 éve jelen lévő ABB 1.200 helyszínen 50 ezer berendezést telepített az országban elmúlt 20 évben.

A biztonságos ellátáshoz az utakon 50 kilométerenként kell elhelyezni a töltőberendezéseket. Az ABB az elektromos autók töltésének teljes infrastruktúráját kínálja: a cég az utak mellé 15-30 perces, a bevásárlóközpontokba és az irodák parkolóiba 30-120 perces töltőket kínál, de van 8 órás házi töltőket is gyártanak.

Észtország, az elektromosautó-nagyhatalom

Steven Dorresteijn, a cég európai kereskedelmi menedzsere a tájékoztatón idézte a Volkswagen illetékesének a becslését: szerinte három éven belül az elektromos autókban lévő akkumulátor ára a mai 13 ezer euróról 2600 euróra csökken, és ekkor már olcsóbbak lesznek az elektromos autók a belső égésű motorral felszerelteknél. A töltőhálózat kiépítésének megtérülésével kapcsolatban Dorresteijn egy holland példát említett: egy két töltőt üzemeltető cég egyik berendezése jelenleg naponta négy, a másik pedig nyolc kocsit szolgál ki. Az egyszeri töltésért 6 eurót kell fizetni, ebből 2 euró az áram ára. A 4 eurós profitból 3-4 év alatt megtérülhet a beruházás.

Dorresteijn szerint Észtországban az év végére fejeződik be az országos elektromos töltőhálózati program; az állomások távolsága az egész észtországi úthálózaton ötven kilométer lesz. A töltőket az ABB szállítja. Észtország az eladott széndioxid-kvótából 570 Mitsubishi elektromos autót vásárolt, amelyet a szociális munkások használnak. Az üzemeltetést a G4S társaság végzi, amely a két kút között lemerült kocsikat is elvontatja a következő töltőig. Ennek köszönhetően Észtországban lesz Európa legsűrűbb elektromoskút-hálózata.

Rovatok