Index Vakbarát Hírportál

Milliárdos károkat okoz a bankkártyacsalás

2012. szeptember 5., szerda 16:22

A G Data vírusirtó cég felmérése szerint száz magyar bankkártya-tulajdonosból hat arról számolt be, hogy történt már visszaélés a kártyájával. Az összesített kár az óvatos becslések szerint is eléri az 1,5 milliárd forintot. A hazai 18-59 éves lakosság 80 százaléka, azaz több mint 4,7 millió magyar rendelkezik bankkártyával vagy hitelkártyával. A G Data 1200 fős reprezentatív felmérésében a válaszadók 6 százaléka számolt be arról, hogy ismeretlen személy visszaélt kártyájával; ennek alapján Magyarországon legalább 250-300 ezer incidens történhetett.

A hitelkártyákkal történő visszaélések által okozott kár az esetek 26 százalékában elérte vagy meghaladta a 20 ezer forintot, 40 százalékában 20 ezer forintnál kisebb összegű volt, 31 százalékban pedig sikerült megakadályozni a közvetlen károkozást. Mindez legalább 1,5 milliárd forint közvetlen veszteséget jelent; a válaszadók 62 százaléka szerint az okozott kárt nem térítette meg a bank. A visszaélések 55 százalékában volt szükség új bankkártya igénylésére, és ezen esetek 75 százalékában a bankok az ügyfelekre terhelték az új kártya kiállítási költségét.

A tranzakciós SMS-t is eltéríthetik

A G Data internetbiztonsági szakértője, Maulis Csaba arra figyelmeztet, hogy a netbankolás és a mobilbankolás terjedésével tovább nőhet az incidensek száma, mivel folyamatosan újabb, a bankkártyák adatainak megszerzésére tervezett kártevők jelennek meg. Magyarországon 2009-ben csupán az internetezők 46 százaléka vette igénybe a netbankok szolgáltatásait, de ez az arány 2011-re 57 százalékra emelkedett.

Maulis szerint a ma terjedő trójai kártevők arra is képesek, hogy az SMS-üzenetekben érkező banki tranzakciós azonosítókat elfogják, és ezeket felhasználva hamis egyenleget mutassanak a számlatulajdonosoknak. A szakértő szerint az internetes kártevők, például a trójaiak és a kémprogramok gyártása nemzetközi szervezett bűnözői csoportokhoz kapcsolódik, melyek világszerte több száz milliárd dollárnyi kárt okoznak évente. A vírusirtók a hagyományos módszerekkel csak a kártevők egy részét ismerik fel időben, ami sérülékennyé teheti a védelmet.

Rovatok