Index Vakbarát Hírportál

A világ leggyorsabb lézernyalábja

2012. szeptember 6., csütörtök 16:58

Egy kutatócsoportnak sikerült előállítania a világ leggyorsabban felvillanó lézersugarát, pontosabban a legrövidebb ideig felvillantott lézerfényt. A sugárnyaláb mindössze 67 attoszekundumig, vagyis 0,000000000000000067 másodpercig terjedt, ami a maga kategóriájában rekordnak mondható. A korábbi csúcsot egy 2008-as kísérlet során állították fel: akkor a lézersugár 80 attoszekundumig volt látható.

A kutatók technológiájának segítségével a mérnökök extrém sebességgel végezhetnek pontos kvantummechanikai számításokat, például az elektronok mozgását is nyomon követhetik kémiai reakciók során. Zeng Hu Csang, a University of Central Florida fizikusa szerint amíg mások a másodperc tört része alatt lefényképeznek egy lövedéket röptében, addig a kutatók az elektronok mozgását tanulmányozhatják az attoszekundumnyi ideig felvillanó lézerekkel.

Csang csoportja a kísérlethez egy titánium-zafír alapú, az infravöröshöz közeli fénytartományban terjedő lézert használtak, amelynek a sugarát a DOG (Double Optical Gating) rendszeren engedték át. Ez az extrém ultraibolya fény impulzusait összesűríti, majd egy neongázzal telített cellába irányítja. Az impulzus időtartama a gáz nyomásának függvényében alakul, így a kutatók később sokkal gyorsabb, akár 25 attoszekundumos lézernyalábokat is kilőhetnek. Ilyen értékekkel a szubatomi világ történéseit korábban elképzelhetetlen részletességgel lehetne megfigyelni.

Az Optics Letters szaklapban megjelent tanulmány szerint az ultragyors lézerekkel kísérletező csoport tagjai, más tudományos kutatókhoz hasonlóan, szintén vonzódnak a vicces rövidítésekhez. Csang csapatánál ez az algoritmusok elnevezésénél érhető tetten: az egyiket Phase Retrieval by Omega Oscillation Filtering (PROOF – bizonyíték), a másikat pedig a Frequency Resolved Optical Gating for Complete Reconstruction of Attosecond Bursts (FROG-CRAB – béka-rák) néven emlegetik.

Rovatok