Index Vakbarát Hírportál

A fotókat is hamisította a Nokia?

2012. szeptember 7., péntek 11:21

Csütörtökön derült ki, hogy a Nokia az új Lumia 920 reklámjában úgy csinált, mintha a telefonnal készült volna egy videó. A dolog azért különösen otromba, mert a készüléket kifejezetten a videózást javító képstabilizáló funkcióval reklámozták. A cég később bocsánatot kért, elismerték, hogy jelezni kellett volna, hogy nem a telefonnal dolgoznak.

Youssef Sarhan blogger szerint a cég a fotókat is hamisította, azok valószínűleg egy professzionális fényképezőgéppel készültek. Sarhan Helsinkiben élt, ahol a finn cég készítette a felvételeket, ezért ismeri a fényviszonyokat, a közvilágítást a forgatás helyszínén. „Nehéz megmondani, valójában milyen géppel készültek a felvételek, mivel nincs EXIF-adatunk, hiszen a videóból vannak. Van viszont egy dolog, amit nem lehet nem észrevenni: a diffrakciót. A diffrakció az a szikra-szerű képződmény, amelyet a világos lámpák körül látunk a háttérben”.

A blogger szerint lehetetlen, hogy a telefon kamerájával ilyet csináljanak, mivel annak rögzített blende-értéke van: f/2 – ez azt mutatja meg, hogy a fénymennyiség mekkora részét engedi át a fényképezőgép rekesze.  „ Az ilyen típusú diffrakciók a DLSR-kamerákra jellemzőek, kisebb (f/22) rekesznyílással” – írja a blogger.

A technikai jellemzőkön kívül az is a Sarhan verzióját támasztja alá, hogy a forgatásról készült, a Hacker News által kiszivárogtatott fotók egyikén jól látható, hogy valaki egy profi fényképezőgépet tart a kezében, sőt az is látszik, hogy jó néhány lámpával támogatták meg a helyszínt, hogy a filmben eredetiként bemutatott hatást elérjék.

Frissítés: Cikkünk megjelenése után a Nokia Magyarország cáfolta a blogger feltételezését, és közölte, hogy a fényképek ténylegesen egy Lumia 920 prototípusával készültek.

Rovatok