Index Vakbarát Hírportál

Bekeményít a Wikipedia alapítója

2012. szeptember 7., péntek 14:38

Jimmy Wales, a Wikipedia online enciklopédia alapítója is csatlakozott az Egyesült Királyságban bevezetni tervezett internethasználatot szabályozó törvény ellen tiltakozókhoz. A Communications Data Bill (kommunikációs adattörvény) értelmében a jogvédők szerint az internetszolgáltatók kötelesek lesznek egy évig megőrizni, hogy az egyes előfizetők milyen oldalakat látogattak meg. Wales közölte: ha a törvényt megszavazzák, titkosítja a Wikipedia adatforgalmát, így rejtve el a felhasználók tevékenységét a szolgáltató adatait esetleg kikérő hatóságok elöl.

„Ha ezt megtesszük, már csak azt lehet majd megfigyelni, mit írnak az emberek a Wikipedián, azt nem, hogy mit olvasnak” – mondta Wales a parlament tagjai előtt tartott beszédében, majd hozzátette: ilyen lépéseket inkább az iráni vagy a kínai vezetéstől várna az ember, nem a nyugati demokráciától. A leginkább a Wikipedia tetején megjelenő, a működéshez szükséges adományokért könyörgő fotókról ismert alapító szerint a titkosítás technikai megvalósítása nem lenne nehéz feladat.

Nem Wales az egyetlen, aki szerint elhibázott a tervezet. Az ország vezető internetszolgáltatói is kritizálták az elfogadás előtt álló törvény, bár ők leginkább az adminisztráció és az adattárolás megnövekedő költségei miatt aggódnak, illetve megemlítették, hogy az összegyűjtött adatok kiváló célpontot nyújtanának a hackereknek.

A titkosított tartalmú oldalak ötlete nem újdonság, hiszen a napi forgalom nagy hányada kódolt csatornákon folyik, azonban ezek jobbára személyes tartalom, például levelezés vagy banki műveletek folytatására összpontosítanak. Az olyan, publikus és közhasznú oldalak, mint a közösségi szerkesztésű Wikipedia eddig nyíltan működtek, hiszen saját érdekük, hogy a rajtuk tárolt adatokhoz minél egyszerűbben hozzáférjenek az emberek.

Rovatok