Index Vakbarát Hírportál

Láthatatlan nanovonalkódot fejlesztettek

2012. szeptember 12., szerda 21:19

A hamisítás elleni küzdelmet segítheti amerikai kutatók fejlesztése, amelyben nanorészecskék és fluoreszcens tinta felhasználásával állítottak elő szabad szemmel nem látható vonalkódokat.

A QR-kódok fekete és fehér blokkjai egyre inkább elterjednek a kereskedelemben, mert százszor több információt hordoznak a hagyományos vonalkódokhoz képest. A nyomtatott formában megjelenő hirdetésekben elhelyezett QR-kódokat okostelefonokkal lehet leolvasni és közvetlenül a hirdető cég honlapjára irányítják az érdeklődőt. Később kidolgozták, hogy csak lézerfényben legyen látható a QR-kód nyomtatásához alkalmazott tinta, így a bankjegyhamisítás és más termékek hamisítása elleni küzdelemben is bevethető a módszer.

A Dél-Dakotai Egyetem és a Dél-Dakotai Bányászati és Műszaki Egyetem kutatói az általuk kifejlesztett láthatatlan QR-kódhoz fluoreszcens tintába kevert nanométeres méretű (a nanométer a milliméter milliomod része) részecskéket használtak. Az így készült kód csak akkor látszik, ha infravöröshöz közeli hullámhosszú lézerrel világítják meg a felületet. Az adott hullámhosszon a nanorészecskék képesek elnyelni, abszorbeálni a fotonokat, majd rövidebb, látható hullámhosszon kibocsátják őket.

A kód, amikor megvilágítják a lézerrel, mobiltelefonnal leolvasható és nagyobb biztonságot nyújt a korábbi eljárásnál, mert egészen apró, csak mikroszkóp alatt látható részleteket lehet elrejteni benne az új technika segítségével. További előnye, hogy a láthatatlan kód még akkor is leolvasható, ha a hordozó papírt sokszor összegyűrték. Ráadásul papíron kívül más anyagra is nyomtatható, például üvegre vagy műanyag filmre, ezért számos különböző területen használhatják a hamisítás elleni védekezésre. Az új technológiát a Nanotechnology című szakfolyóiratban ismertette Jeevan Meruga kutatásvezető és csoportja.

Rovatok