Index Vakbarát Hírportál

Megépült a világ legmagasabb lakóháza

2012. szeptember 13., csütörtök 14:51

Átadták Dubajban a világ legmagasabb lakóépületét, a 414 méteres Princess Towert. A világ legmagasabb épületének, a 828 méteres Burdzs Kalifának pont a felét kitevő, viszont túlnyomórészt lakásokból álló épület a tizenharmadik a toronyházak magasság szerinti listáján.

A Princess, vagyis hercegnő torony már az építkezés befejezése előtt hivatalosan is a legmagasabb lakóházzá nyilvánította a Guinness rekordhitelesítő bizottsága, illetve a magas épületekkel foglalkozó világszervezet, a CTBUH. A hat alagsori, egy földszinti és 100 hagyományos emelettel rendelkező, tehát összesen 107 szintes, eredetileg csupán 90 emeletesre tervezett Princess a penthouse lakások mellett egy, két és három hálószobás lakásokat is kínál, a földszinten pedig nyolc bolt várja a lakókat. A Princess kivitelezője szerint az elmúlt időszak viharos körülményei után 2012 a konszolidáció, 2013 pedig a fellendülés éve lehet, így a most átadott rekorder pont a legjobbkor készült el. A lakások 98 százalékát már az átadás előtt lekötötték.

A Princess átadásával a világ száz legmagasabb épülete közül 22 az Egyesült Arab Emirátusok területén található, ebből 19 a legek városában, Dubajban. A listát amúgy Kína vezeti 31 toplistás felhőkarcolóval, az Egyesült Államok nagyvárosai meglepetésre csak a harmadik helyre elegendő 22 toronyházat tudnak összeadni.

Az épület elméletileg nem őrzi majd sokáig a megtisztelő címet. A tervek szerint 2013-ban adják át a Pentominium nevű, szintén Dubajban épülő, 618 méteres épületet.

Rovatok