Index Vakbarát Hírportál

Mit tud egy táblagép húszezer forintért?

2012. szeptember 14., péntek 17:31

A boltok tele vannak olcsó táblagépekkel, amelyeken általában Android fut. Ezek a gépek nem veszik fel a versenyt sem az iPaddel, sem a márkás androidos készülékekkel, de a tesztünkből kiderült, hogy egy másfél éves csúcskategóriás okostelefonhoz hasonló a teljesítményük. Kipróbáltuk a Ghoo Tab nevű táblagép friss változatát.

Este az ágyban vagy tévézés közben a kanapén kényelmesen tudunk híreket olvasni, megkeresni a másnapi vacsora receptjét, de a laptopok zajosak és túl nagy méretűek ezekhez az egyszerű feladatokhoz. A táblagépek kezdik meghódítani a piacot, de mire az Amazon és a Google eszközei, a Kindle Fire és a Nexus 7 a magyar boltokba kerülnek, már nem is olyan olcsók. A vám- és adóhatóság kezelése után a 200 dolláros kütyük ára 70-90 ezer forintra nő, és ennyi pénzt már nehezen adunk ki egy ilyen egyszerű gépért. Különösen akkor, ha azon csak 6-8 appot használnánk napi rendszerességgel.

Ez a jelentős árkülönbség teremt lehetőséget a B kategóriás táblagépek gyártóinak. Ezek kevésbé ismert vállalatok, kisebb sorozatokat gyártanak, de eszközeik alkalmasak az emailezésre, a Facebook böngészésére és még sok egyébre. Mivel az iskolakezdési és a karácsony előtti vásárlási szezon idején könnyebben elcsábulunk a boltokban, kíváncsi voltam, hogy ezek a gépek hogyan teljesítenek. Kipróbáltam az egyik hazánkban kapható tablet, a Ghoo Tab frissített változatát.

Made in China

Hiába köztudott, hogy a világ legmenőbb okostelefonjait is többnyire Kínában gyártják, ez igazából senkit sem érdekel. A fejlesztésért felelős világcégek mindent erejükkel azért dolgoznak, hogy ezt elfeledtessék a vevőkkel, amiben nagy segítséget nyújt nekik ismert márkanevük, bejáratott reklámgépezetük. Sokkal nehezebb az eladók helyzete a B kategória esetében, amikor a Made in China felirat mellett egy ismeretlenül csengő márkanév látható a dobozon. Mert hiába szimpatikus az árcédula, nehéz eldönteni, hogy ahhoz elfogadható minőség is társul-e.

Az egyik Magyarországon is kapható olcsó tablet a Ghoo Tab 7000S, amely a tavasszal piacra dobott típus frissített változata. A Quadrant mérőprogram alapján a tablet nagyjából olyan erős, mint a másfél évvel ezelőtt még csúcskategóriásnak számító okostelefonok. Az LG Optimus 2X-nél valamivel gyengébb, a HTC Desire HD-nál valamivel erősebb. A részeredményekből kiderül, hogy az eszköz memóriája viszonylag gyors, a kétdimenziós megjelenítés is egészen jó, a teszteredményt leginkább a processzor és a 3D-csip gyenge teljesítménye rontotta le.

A mérőprogram szerint a Ghoo 7000S-ben 1,2 gigahertzes ARM v7 processzor és fél gigabájt RAM van. A hardvernek két gyenge pontja van, és sajnos az egyik a kijelző, ami csak 800x480 pixeles és nem is túl jó minőségű. Ez azért sajnálatos, mert a kijelző határozza meg leginkább a felhasználói élményt. Ugyebár az sem mindegy, hogy a Lamborghini bivalyerős motorját a cég sárdagasztó traktorjában, vagy a gyönyörű sportautójában használjuk. Ez a kijelző alkalmas arra, hogy elolvassunk rajta néhány hírt, megnézzünk egy sorozatepizódot, de a hosszabb regények és filmek esetében már zavaró a rossz felbontás.

A másik hiány a szűkös beépített tárhely. Nem olyan vészes a helyzet, mint néhány olcsó okostelefonnál, amelyekben néhány program telepítése után elfogy a beépített tárhely. A Ghoo tabletre nyugodtan feltelepíthetünk több tucat programot, és csak annak érdemes beszereznie egy 8 vagy 16 gigabájtos microSD memóriakártyát, aki filmeket és zenéket is fogyasztana a tableten.

Sajnos, a gyenge hardver további nehézségeket is okozhat, ezért a Ghoo 7000S nem tekinthető a Nexus 7 alternatívájának. A Google Play szoftverboltban elérhető szoftverek közül néhány egyáltalán nem fut a tableten. Az egyszerűbb, fejtörő típusú játékok telepíthetők, de a komolyabb 3D grafikájúakkal nem is érdemes próbálkozni. A zenelejátszónak jó a hangereje, videót viszont legfeljebb 480p felbontású, xvid formátumút érdemes a tableten lejátszani, mert az nem akadozik.

Néhány hasznos kiegészítő kompatibilitási problémára panaszkodott, ugyanakkor fut például az Evernote, ami egy kiváló multiplatform jegyzetfüzet, nagyszerűen bevált például a legutóbbi szülői értekezleten. Írásban csevegni is kényelmesebb a tableten, mint az okostelefonok kisebb kijelzőjén pötyögve. Az offline térképek is futnak, a Documents to Go segítségével pedig az Excel-, Word- és Powerpoint-fájlok kezelhetők.

Nagyon érezhető, hogy az Android 4.0.4-es verziója fut a gépen, mert tűrhető sebességgel lapozhatunk a menüben. Feltéve, hogy nem fut a háttérben kettőnél több program. Olyan a Ghoo 7000S a tabletek körében, mint a számítógépek közt a netbookok, tehát mindenféle feladatra jó, csak nem szabad egyszerre túl sok programot betölteni. Böngészés közben például mellőzni kell a nagyobb letöltéseket. Az Android 4-es verziójának előnye, hogy a programváltó menüben egy mozdulattal kilőhetjük a futó programokat, amivel sok memóriát felszabadítunk.

Azt még tudni kell, hogy ebben a gépben nincs GPS, és sajnos a bluetooth is hiányzik, így sem navigációs eszközként, sem vezeték nélküli médialejátszóként nem használhatjuk.

Húszért, bármi helyett

A Ghoo Tab 7000S és a hasonlóan felszerelt olcsó táblagépek olyan eszközök, amelyek nem igényelnek sok törődést. Csak az akkuját kell rendszeresen tölteni, mert a csúcskategóriás gépekkel ellentétben csak 5-6 órán át tudtuk életben tartani. Ez tipikusan az a gép, amit kirángatunk a macska vagy a gyerek alól, hogy megnézzük a tévéműsort, beszólunk róla a Facebookon a haveroknak, trollkodunk az Index cikkeire.

Nyugodt lélekkel odaadhatjuk a kisgyereknek, játsszon csak, rágja meg és nyálazza össze, és ha majd annyira elhasználódik, hogy már a kijelző sem látszik ki a karcolások mögül, akkor veszünk egy másikat. Tökéletes fogyóeszköz, az évente lecserélt naptárak és jegyzetfüzetek, a reggeli kómázás során földre levert ébresztőórák digitális megfelelője. Alapból harmincezer forint, de néhány helyen húszezerért is megszerezhető. Abban pedig biztosak lehetünk, hogy jövőre ugyanennyiért jobbat vehetünk.

(A Ghoo Tab 7000S-t a Speedshoptól kaptuk kölcsön a teszthez.)

Rovatok