Index Vakbarát Hírportál

Novemberben jön a Nintendo új konzolja

2012. szeptember 14., péntek 11:32

A Nintendo csütörtökön megtartott Nintendo Direct konferenciáján a Wii U megjelenési dátuma, várható fogyasztói ára, valamint az elsőként megjelenő játékok is szóba kerültek. A konzol november 30-án kerül piacra Európában.

Európában november 30-tól lesz megvásárolható a Wii U – a platformtulajdonos Nintendo gyaníthatóan nem akar lemaradni a karácsonyi szezon keresletélénkítő hatásáról. Az mindenesetre meglepő, hogy a konzol Európában előbb lesz megvásárolható, mint Japánban, holott a kontinensen általában utolsóként szokták bevezetni az új platformokat.

A Wii U kétféle kiszerelésben, Basic és Deluxe kiadásban lesz kapható. A Basic csomagban egy 8 gigabájtos merevlemezzel felszerelt fehér alapgépet, egy Gamepad kontrollert és HDMI kábelt találhatunk. A Deluxe nagyjából ugyanezt kínálja, csak fekete fényezéssel, 32 gigabájtos háttértárral, Nintendo Land játékszoftverrel és egyéves Network Premium előfizetéssel. Egyelőre nem tisztázott, hogy ez pontosan mit takar: a Nintendo Direct konferencián nyilatkozó Iwata Szatoru szerint kedvezményes árú online játékvásárlási lehetőséget, valamint további kedvezményeket biztosít.

A géphez az USB porton bármilyen külső merevlemez csatlakoztatható, ezt mindkét géptípus támogatni fogja. A konzol visszafelé kompatibilis lesz a Wii játékokkal, de a futtatásukhoz szükséges Sensor Bart egyik csomag sem tartalmazza. A platform erőssége, hogy a társas vagy egymás elleni játék nem feltétlenül csak osztott képernyőn lehetséges: egyes játékoknál az is megoldható, hogy az egyik játékos a tévé képernyőjén, a másik pedig a Gamepad kontroller kijelzőjén kísérje figyelemmel az akciót.

Ezt és ennyiért

A konzol európai áráról nem esett szó; a Nintendo hasonlóan járt el a 3DS bevezetésénél is, amikor az európai piacon nem határozta meg az ajánlott fogyasztói árat. Az amerikai Basic csomag 299 dollárba, a japán 26250 jenbe fog kerülni, a Deluxe-ért pedig 349 dollárt, illetve 31500 jent kérnek. A korábbi gyakorlatból kiindulva érdemes a dollár és az euró 1:1 arányú konverziós rátájával, vagyis 299, illetve 349 eurós árakkal számolni.

Arról nem esett szó, hogy a konzol régiómentes lesz-e, és hogy megúszhatjuk-e a vásárlást az olcsóbb külföldi importtal, de tekintettel arra, hogy a Nintendo már a kézikonzolját, a 3DS-t is régiózárassá tette – szemben a korábbi évek gyakorlatával –, ez nem túl valószínű. A kijelzővel felszerelt Gamepad kontrollerből csak egyet találunk a csomagban, de lehetőség lesz továbbiak vásárlására is. Ahogy a konzolnak, úgy a kontrollernek sincs hivatalos európai ára, de Japánban 13 ezer jenbe (36-37 ezer forintba) fog kerülni.

A konferencián a Nintendo a Wii U nyitókínálatát is bemutatta. A konzol megjelenésével egy időben kerül a boltokba a FIFA 13 az Electronic Artstól; a Call of Duty: Black Ops 2 az Activisiontől; a platform-exkluzív ZombiU és a Rayman: Legends a Ubisofttól; és persze a Nintendo saját szoftverei, a Nintendo Land és a New Super Mario Bros. U. Bejelentették a Capcom exkluzív játékát, a Monster Hunter 3 Ultimate-et, valamint a Bayonetta 2-t is - ez utóbbi szintén csak a Nintendo platformján lesz megvásárolható. A többi, hivatalosan is bejelentett játék - például a Mass Effect 3: Special Edition, a Trine 2: Director's Cut, a Toki Tori 2: Two Tribes, a Nano Assault Neo, a Lego City Undercover, illetve a Wonderful 101 csak később kerülnek a boltokba.

  Játékmegjelenések (2012. december 1. - 2013. március 31.)
 Kiadó  Játék
2K Sports NBA 2K13
Activision 007 Legends
Call of Duty: Black Ops 2
Transformers Prime
Skylander Giants
Cabela's Dangerous Hunts 2013
Capcom Monster Hunter 3 Ultimate
Disney Interactive Epic Mickey 2: The Power of Two
Electronic Arts Madden NFL 13
FIFA 13
Frozenbyte Trine 2: Director's Cut
Gaijin Games Runner 2: Future Legend of Rhythm Alien
Namco Bandai Tekken Tag Tournament 2 Wii U Edition
Tank! Tank! Tank!
Rise of the Guardians
Ben 10 Omniverse
Family Party: 30 Great Games Obstacle Arcade
Nintendo New Super Mario Bros. U
Ninja Gaiden 3: Razor's Edge
Sing Party
Game & Wario
Sega Aliens: Colonial Marines
Sonic & All-Stars Racing Transformed
Shin'en Nano Assault Neo
Tecmo Koei Warriors Orochi 3 Hyper
THQ Darksiders 2
Two Tribes Toki Tori 2
Ubisoft Assassin's Creed 3
Just Dance 4
Marvel Avengers: Battle for Earth
Rabbids Land
Your Shape: Fitness Evolved 2013
Sports Connection
ZombiU
Rayman Legends
Warner Bros. Scribblenauts Unlimited
Game Party Champions
Batman: Arkham City Armoured Edition

Rovatok