Index Vakbarát Hírportál

Android és iPhone irányítja a villanykörtét

2012. szeptember 17., hétfő 11:58

Intelligens villanykörtét fejlesztett ki egy amerikai-ausztrál csoport, és a Kickstarteren gyűjt támogatást az internetezőktől, hogy beindíthassák a sorozatgyártást. A LIFX nevű led fényforrás a lakás wifi hotspotjára csatlakozik, és Android vagy iOS rendszerű okostelefonokról irányítható. A projekt a várt összeg több mint kétszeresét gyűjtötte össze egyetlen hétvége alatt.

A LIFX azon kevés kickstarteres projektek közé tartozik, amely nemcsak tervekben és álmokban létezik, hanem már prototípusa is van. Az izzóban állítható színű (RGB) foszforos led fényforrás van, amely nagyjából egy 60 wattos izzóval vagy egy 50 wattos halogénnel egyenértékű, de ezeknél sokkal kevesebb energiát, minössze 6 wattot fogyaszt.

Mivel az izzó a vezeték nélküli hálózatra csatlakozik, lámpáinkat bárhonnan tudjuk irányítani. Szabályozható a fényerő, a színhatás, és a zenelejátszóval is össze tudjuk kötni a lámpákat, hogy ritmusra villogjanak. Nyaralás közben érdemes bekapcsolni a biztonsági módot, ami időnként bekapcsolja lámpákat, hogy úgy tűnjön, a lakók otthon tartózkodnak. Az is megoldható, hogy a lámpák maguktól bekapcsoljanak, amikor hazaérünk.

A távvezérelhető lámpákal szemben a LIFX előnye, hogy megtartható a hagyományos lámpakapcsoló, sőt, az izzó akár asztali lámpatestbe is becsavarható, és nem kell a lakást bedrótozni. Csak arra kell figyelni, hogy a lámpa főkapcsolója bekapcsolt állapotban maradjon, hogy áramot kapjon a parancsra váró izzó.

A felhasználónak csupán telepítenie kell egy ingyenes alkalmazást az iOS App Store vagy a Google Play szoftverboltból, és kapcsolgathatók az izzóik az okostelefonról. Ha valaki több izzót vesz, akkor azok hálózatba szerveződnek, és továbbra is egyetlen alkalmazással vezérelhetők.

Phil Bosua, a Kickstarteren kalapozó csapat tagja a támogatóknak készített videóban elmondja, hogy a szoftver véglegesítésére gyűjtik a pénzt, és hogy elegendő led izzót tudjanak venni, amibe beszerelik a vezérlőmodult. Később Windowsra, Macre és Linuxra is elkészítenék a vezérlőszoftvert, és kiadnak egy fejlesztőknek szánt csomag, hogy a szakértők más lakásautomatizáló rendszerbe is be tudják kötni a LIFX-et.

Rovatok