Index Vakbarát Hírportál

Kitört a háború a Google és az Alibaba között

2012. szeptember 17., hétfő 13:05

Haragban van a Google és az Alibaba miután néhány napja a Google megakadályozta az Acer mobiljának a bemutatóját, amelyen az Alibaba operációs rendszere, az Aliyun fut. A Google szerint az Aliyun teljesen az Androidra épül, ugyanakkor nem kompatibilis vele, tehát nem lehet alkalmazásokat letölteni a Google Playről. Szerintük az Acernek nem lenne szabad ilyen mobilt árulnia, hiszen tagja az Android Open Handset szövetségnek.

Az Alibaba azt állítja, hogy az Aliyunnak semmi köze az Androidhoz, linuxos alapokon fejlesztették, saját alkalmazásaik vannak. Az Acer egyelőre hallgat, pedig fontos a számukra a Google reakciója, hiszen okostelefonjaik kilencven százalékán Android fut, nem is beszélve a tabletekről. Az Acer pénteken szerette volna bemutatni új mobilját, az A800-at, de elhalasztotta sajtótájékoztatót és új dátumot nem jelölt meg. Az Alibaba szerint azért, mert a Google megfenyegette az Acert, hogy kizárják őket az Anrodidot licencelők köréből.

A Google és az Alibaba vezetői posztokban támadják egymás. Az Alibaba nemzetközi ügyekért felelős alelnöke például az Andorid zártságáról írt több megjegyzést, Andy Rubin, az Android vezetője pedig a hivatalos Google blogban válaszolt. Több pontot is felsorol, ahogy az Android megoldásai szerepelnek. Szerinte az olyan rendszerek, mint az Aliyun, mely nem része az Android rendszerének, csak gyengítik az Androidot.

Az Alibaba Kína legnagyobb online kereskedelmi oldala, az online vásárlások túlnyomó többsége rajta keresztül halad át. Az Aliyunt állítólag három évig fejlesztették 1600 fejlesztővel.

Rovatok