Index Vakbarát Hírportál

Ezt lehet kihozni 600 órányi legózásból

2012. szeptember 19., szerda 19:37

A legózásnak nincs olimpiai műsorszáma – még ha az egyes sportesemények rekonstruálhatók is vele –, de ha lenne, alighanem a népszerű építőjáték japán zsenije, Akiyuki kapná az aranyérmet. A Great Ball Contraption nevű, Technic legókból összerakott gép precizitását ugyanis egy komoly ipari gyártósor is megirigyelhetné – főleg annak ismeretében, hogy az alkotónak mindezt játékkockákból sikerült összeraknia.

A teljes rendszer hullámvasutat, síneket, kosárlabda-hajigáló automatikát, működő csilléket, lifteket és egy öttengelyű robotot is működtet. A folyamatosan szállított apró labdák útjának nyomon követése lenyűgöző látványt kínál. Akiyuki két évet szánt a komplex rendszer megtervezésére és felépítésére; csak az összeszerelés folyamata hatszáz munkaórát vett igénybe. A tizenhét modul hossza a harminc métert is meghaladja, igaz, mindezt sikerült egy másfélszer hat és fél méteres területen elrendezni. A berendezés másodpercenként egy labdát tud útjára indítani, maximális kapacitás mellett pedig egyszerre ötszáz labdát mozgathat.

Bár a fenti videó remek szórakozást kínál, a látottak arról tanúskodnak, hogy Akiyuki rendkívül komolyan veszi a legózást. Erről árulkodnak a hivatalos honlapján látható felvételek is, amelyek némi segítséget nyújthatnak azoknak a kezdőknek, akik szeretnék követni a példáját.

Rovatok