Index Vakbarát Hírportál

Hatmilliárd dollár törött Iphone-okért

2012. szeptember 20., csütörtök 17:51

A Square Trade jelentése szerint az amerikaiak évente 5,9 milliárd dollárt költenek a törött Iphone-okra. A készülék meghibásodásához vezető baleseteket részletező jelentést a szervezet az Iphone 5 megjelenése előtti napokban hozta nyilvánosságra; ebből kiderült, hogy a sérült készülékeket a felhasználók leejtették, belerúgtak, lehúzták a vécén, vagy más, a telefon károsodásához vezető balesetet okoztak.

Az elektronikai eszközök védelmével foglalkozó Square Trade csütörtökön hozta nyilvánosságra a sérült vagy tönkrement Iphone-okkal foglalkozó jelentést. A felmérés során a Square Trade munkatársai kétezer Iphone-felhasználót kérdeztek meg, akik 2007 óta használják az Apple okostelefonját; a tulajdonosokat a készülékkel kapcsolatos balesetekről faggatták. Fény derült az öt legelterjedtebb meghibásodási okra is.

Így fog tönkremenni az Iphone-ja

- Kiejti a kezéből és összetörik

- Beleejti a vécébe, a medencébe, vagy egy tóba, és elázik

- Kicsúszik az öléből és összetörik

- Leveri az asztalról és összetörik

- Leönti valamilyen folyadékkal, és beázik

A jelentésben a Square Trade arra is kitért, hogy az Iphone-ok összetörésének tízszer nagyobb az esélye, mint annak, hogy a felhasználó elveszíti azt, vagy más lopja el tőle. Az is kiderült, hogy minél fiatalabb egy vásárló, annál ügyetlenebbül bánik a telefonjával, így az ő körükben a legnagyobb a meghibásodások aránya. Bár a mobilszolgáltatók és az Apple biztosítást is kínál a telefonhoz, ami fedezné a meghibásodás során felmerült költségeket, a felhasználók többsége ezt nem veszi igénybe.

A megkérdezettek 11 százaléka számolt be arról, hogy törött képernyővel használja tovább a telefonját; egy orlandói alkalmazásfejlesztő tovább használta a törött Iphone-ját, és ahelyett, hogy megjavíttatta volna, inkább megvárta, hogy piacra kerüljön az újabb modell. A felmérésben részt vevők hat százaléka a javíttatás helyett inkább képernyővédő fóliával vagy celofánnal burkolta be a telefonját, hogy megelőzzék a képernyő szétesését. Ennek ellenére a megkérdezettek egyike sem sértette meg az ujját az érintőképenyő használata közben.

Rovatok