Index Vakbarát Hírportál

Több milliárd adót trükközött el a Microsoft

2012. szeptember 21., péntek 11:10

Egy amerikai szenátusi bizottság szerint a Microsoft a nemzetközi adózási szabályokkal trükközve több milliárd dollárnyi adót nem fizetett be az amerikai költségvetésnek. A cég Puerto Rico-i, írországi, szingapúri és bermudai kirendeltségeivel történt tranzakciókkal 6,5 milliárd dollárnyi adóbefizetést spórolt meg.

A bizottság feljegyzései szerint a HP sorozatosan belső hitelekkel sikerült elkerülnie a nagyobb adófizetést. Carl Levin szenátor nem azzal vádolja a cégeket, hogy törvénytelenül jártak volna el, de azt megemlítette, hogy a HP lépése legalábbis kétségeket vet fel.

A szenátor a bizottsági meghallgatáson azt mondta a Microsoft nemzetközi ügyekért felelős alelnökének, Bill Sampe-nek, hogy ezek a manőverek átmenetileg jók a cégnek, vagyis növeli a bevételt és csökkenti az adókat, de sokba kerül ez az Egyesült Államoknak.

Egy másik szenátor, Tom Coburn legális adóelkerülésnek nevezi a lépéseket, a bizottság feljegyzései a cégek viselkedéséről szólnak, mellyel kihasználják az adótörvények kiskapuit. Több módszert is tartalmaz, mellyel a cégek elkerülik az amerikai adófizetést. A 35 százalékos amerikai nyereségadó jóval több a világ sok országánál, így a cégek inkább külföldön könyvelik el profitjukat.

A technológiai cégeknél ez még egyszerűbb, hiszen Amerikán kívül is be tudják jegyezni szabadalmukat, ami ugye vagyoni elemként jelenik meg. Ezeknek az immateriális javaknak az értékét elég nehéz megbecsülni. A Microsoft például amerikai bevételének 47 százalékát rendeli Puerto Rico-i kirendeltségéhez, és jelentős bevételt párosít a bermudai kirendeltséghez, pedig ott nem is dolgozik senki.

A módszer teljesen általános az amerikai cégeknél, most azért vizsgálták a Microsoftot és a HP-t, hogy bemutassák az adóelkerülő módszereket.

Rovatok