Index Vakbarát Hírportál

Átadták az első kínai repülőgép-hordozót

2012. szeptember 25., kedd 22:58

A Kínai Népi Felszabadító Hadsereg (PLA) vasárnap hivatalosan átadta a haditengerészetnek a Shi Langot, az ország első repülőgép-hordozóját. A háromszáz méter hosszú hajó ünnepélyes átadására Kína egyik északkeleti kikötőjében, Dalianban került sor; a ceremónia alatt a hajóra a kínai nemzeti zászlót, valamint a PLA és a haditengerészet lobogóját is kitűzték. Az eseménnyel foglalkozó hivatalos közlemény arra is kitért, hogy a hajót hamarosan aktív szolgálatba állítják, de egyelőre nem árulták el, hogy mikor.

A Varyagot a kínai hadsereg 1998-ban vásárolta meg Ukrajnától; a hajót még a Szovjetunió fennállása alatt kezdték el építeni, de a munkálatokat 1991-ben leállították. A kínaiak tehát több mint egy évtizede foglalkoznak a jármű befejezésével és modernizálásával; a járművet motor, fedélzeti elektronika és hajtócsavarok nélkül vásárolták meg. Katonai szakértők szerint sokáig tarthat, mire a jármű bevetésre kész állapotba kerül: Robert Willard admirális, a Csendes-óceáni térség flottaparancsonka 2011-ben még azt nyilatkozta, hogy nem aggódik a Shi Lang katonai potenciálja miatt, az pedig évekig is eltarthat, amíg a személyzet elsajátítja a jármű kezeléséhez szükséges ismereteket.

Peking hivatalos közleménye szerint a térség országainak nincs félnivalójuk a repülőgép-hordozó megvásárlása miatt, azt ugyanis elsősorban kutatásra és hadgyakorlatokra szeretnék használni. A hadsereg honvédelmi programját azonban teljes titoktartás övezi; a PLA nem szívesen nyilatkozik arról, hogy milyen mértékben nőnek évről évre a hadi kiadások, de az ország gazdasági növekedésének egyre nagyobb hányadát fordítják a hadsereg fejlesztésére. A hivatalos források szerint Kína 2011-ben 106 milliárd dollárt költött hadi kiadásokra, de a Pentagon jelentése szerint Peking jelentős összegeket fordít légvédelmi rendszerekre, tengeralattjárókra és radarelhárító fegyverekre, a kínai hadiipar költségeit pedig évi 120-180 milliárd dollárra becsülték.

Rovatok