Index Vakbarát Hírportál

Mobilon is lesz a T-Home videotéka

2012. szeptember 25., kedd 11:38

Kedden bemutatkozott a T-Home Moziaréna szolgáltatás, amivel szélesebb körben vált elérhetővé az online videotéka kínálata. A T-Home Interaktív TV szolgáltatással (IPTV-vel vagy Sat TV-vel) rendelkező ügyfelek mostantól nemcsak tévékészüléken, a set top box segítségével tudják megnézni a filmeket, hanem akár számítógépen, laptopon, tableten vagy okostelefonon is. A kölcsönzés díját utólag kell kifizetni, amikor a havi előfizetési díjat rendezzük.

A filmlejátszó alkalmazás telepítéséhez legalább iOS 4.3 vagy Android 3.0 operációs rendszer szükséges. A felhasználóknak – főleg a mobilozóknak – tudniuk kell, hogy a mozizás adatforgalmat generál. Egy 90 perces mozifilm körülbelül 2 gigabájttal terheli az adatcsomagot. A mobilokról kizárólag belföldi hálózaton érhetők el a filmek. A számítógépes felhasználóknak pedig azt kell tudniuk, hogy jogi és üzleti okokból az Apple Mac OS X rendszerén nem lehet filmeket vásárolni, csak pc-n. Természetesen az eszközeinket regisztrálni kell, hogy a T-Home háttérben futó rendszerei tudják, mely tableteknek és okostelefonoknak van joguk filmeket letölteni.

Most körülbelül 300 ezren használják a T-Home interaktív tévészolgáltatását, de a T-Home a jelentősen növelni kívánja a felhasználói bázist: a Moziarénát hamarosan nemcsak a társaság ügyfelei tudják majd használni, hanem mások is. Ezzel gyakorlatilag létrejön a Netflix magyar megfelelője. Bár a T-Home videotékája úgy indult, hogy csak filmenkénti lehetett fizetni a kikölcsönzött filmekért, most már vannak havi bérletek is. Például kétezer forintért havi öt filmet nézhetünk meg. Vannak akciók is, amelyekben egy adott időpontban pár száz forinttal olcsóbban kölcsönözhetjük ki a filmeket.

Adaptív sugárzás

A távközlési cégeknek az úgynevezett adaptív streaming technológiát kell alkalmazniuk ahhoz, hogy minden eszközön megfelelő minőségben élvezhessük a tartalmakat - tudtuk meg az Ericssontól. A távközlésiberendezés-gyártó cégnek nincs köze a T-Home szolgáltatásához, de a svéd cég is foglalkozik az adaptív streaming fejlesztésével a magyar K+F központban, ezért kértük szakmai segítségüket.

A szolgáltatónak a spórolás miatt fontos az adaptív streaming, mert sokkal hatékonyabb, ha egyetlen szerver kezeli a mobilon és a vezetékes interneten sugárzott tartalmakat egyaránt. Ezzel sok fejlesztési és fenntartási költséget takaríthat meg. A rendszer az elérhető legrosszabb minőségben indítja a lejátszást, majd fokozatoan javítja a minőséget, és eközben folyamatosan szondázza, hogy mit bír a készülékünk, illetve az aktuális netkapcsolatunk. Az sem mindegy, hogy milyen tartalmat nézünk, egy sportadás sokkal nagyobb sávszélességet igényel, mint egy kevésbé mozgalmas romantikus film.

Mint az Ericssontól megtudtuk, a kütyükre történő sugárzás szempontjából is nagy horderejű lesz a H.256 kódolási szabvány bevetése. Ezt a videokódolási megoldást eleinte csak a profi videotechnikában alkalmazzák majd, például stúdiók közti adatátvitelben. De a kodekek úgy lettek optimalizálva, hogy azok segítségével mobilszélessávon is jól lehessen filmeket nézni.

A T-Home sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy mobilneten nem okoz majd gondot, hogy az ügyfél mozog, és menet közben a telefonja egyik bázisállomásról a másikra ugrik át, de az otthoni wifin, ha a lakást több hotspot fedi le, előfordulhatnak kisebb akadások.

Rovatok