Index Vakbarát Hírportál

Ipari mennyiségben digitalizálhatja emlékeit

2012. szeptember 25., kedd 00:51

Egyre több embernek jut eszébe digitalizálni régi diáit, fotóit, negatívjait. Sok megoldás létezik erre az egyenkénti digitalizálástól a nagyipari szkennelésig. Bemutatunk néhányat az otthoni lehetőségek közül.

Régi fényképek minden családban vannak. Ezeket vagy féltve őrizzük a fiók mélyén, nehogy fény érje őket vagy más bajuk legyen - vagy minden mindegy alapon kitesszük a falra, hogy legalább addig élvezhessük, míg ki nem fakulnak. A régi fényképeket egy kicsivel jobb szkenneren be lehet olvasni és akár újra kinyomtatni, de a legjobb persze, ha a negatívokat is megőriztük.

A régi negatívok digitalizálására mutatunk be néhány példát, a legegyszerűbb, egy-egy filmkocka digitalizálására alkalmas készülékektől a szinte nagyüzemi digitalizálásig kipróbáltunk többféle gépet.

Egyszerre csak egyet

Egy kifejezetten negatív- és diafilmek digitalizálására fejlesztett készülékkel kezdjük a tesztelést. A Veho egy apró, akár hordozhatónak is mondható kütyü, ami egy olvasóból és egy tokból áll, utóbbiba kell tenni a negatívokat. A tokban hat filmkockának van hely, a készülék azonban egyszerre csak egyet tud digitalizálni.

Egérszkenner

A legfapadosabb módszer az LG egérszkennerével digitalizálni a képeket. Néhány hónapja próbáltuk ki az egeret és akkor tetszett. Működése egyszerű, végig kell húzni az egeret az adott felületen, még az sem fontos, hogy lassan, gyorsan, egyenletes tempóban – a lényeg, hogy közben ne emeljük fel az egeret. A szkennelendő felületen többször is áthúzhatjuk az egeret, míg jónak nem érezzük az eredményt. Adnak egy alátétszerű lapot is hozzá, ha a szöveget alá tesszük, könnyebb mozgatni az egeret és nem gyűrődik a szkennelt lap sem. A kész képet aztán lehet szerkeszteni, megosztani, nyomtatni, menteni.

A megfelelő alkalmazás telepítése után a laptop felismeri az usb-n keresztül csatlakoztatott fotószkennert, majd beolvassa az adott képet. Viszonylag gyorsan szkenneli be a képeket, néhány másodperc is elég, hogy beolvasson egy kockát. A tokot kézzel kell arrébb tolni, hogy a következő képet is digitalizálja. Ez a szkenner azoknak való, akik csak egy-egy negatívot szeretnének digitalizálni, és fontos nekik, hogy akár magukkal is vigyék a készüléket. Negatívot és diákat is lehet szkennelni vele.

A Canonnak mindenféle igényre vannak megoldásai, a legegyszerűbb készülék egy ultrakönnyű szkenner, a CanoScan Lide 700F. Ehhez még külső áramforrás sem kell, a működéséhez szükséges áramot az usb-csatlakozón keresztül tartja. A szkennerhez két kiegészítő jár, az egyik hasonló a többi szkennerben talált tokokhoz. A negatívot nem kell bekattintani a tokba, elég belehelyezni, a tok a helyén tartja a szkenneléshez, így sokkal gyorsabban lehet cserélni a filmszalagokat. A másik egy dobozka, amit mindig a leolvasni kívánt képre kell tenni. Így egyszerre csak egy képet lehet digitalizálni. Látható, hogy ez a modell nem nagyüzemi digitalizálásra való, arra jó, hogy egy-egy képet szkenneljünk be jó minőségben.

Digitalizálás tucatjával

A Canon sorozatának egy másik darabja, a 9000F már több képkockát tud egyszerre kezelni. Két filmszalagot tudunk beletenni, így több képet lehet vele szkennelni. És itt érkeztünk el azokhoz a szkennerekhez, melyekkel már egyszerre akár tíz képet is digitalizálhatunk.

Az Epsonnak és a HP-nak is van hasonló tudású modellje. A HP Scanjet G3110 szkenner szoftverének telepítése utána már adja magát, hogyan kell a filmeket beolvasni. Magát a filmet a felső lapra kell helyezni egy erre a célra kialakított dobozban, egyszerre egy filmszalagot tudunk beletenni, egy 5-6 képet jelent. A digitalizálás indításához a szoftver a fő oldalán kell kattintani egy gombra, megadni, hogy pontosan milyen formátumban szeretnénk elmenteni a digitalizált képeket és várni. Ez nem túl gyors, ahhoz, hogy jó legyen az eredmény, lassan olvassa be a negatívokat a készülék.

Modell Típus Digitalizálás Ára
Veho fotószkenner képenként 20 040 forint
Canon Lide 700F szkenner képenként 31 900 forint
HP ScanJet G3110 szkenner egy szalag, 6 kép 23 000 forint
CanoScan 9000F szkenner két szalag, 10-12 kép 63 900 forint
Epson Perfection V600 szkenner két szalag, 10-12 kép 79 900 forint
Epson Perfection V750 szkenner négy szalag, 20-24 kép 239 900 forint
CanonPiXMA MG8250 nyomtató egy szalag, 6 kép 89 900 forint

A folyamat a következő: az első gyorsszkennelésnél beolvassa a képeket a gép, ez viszonylag gyorsan megy. Ezek után az alkalmazásban ki lehet javítani az apróbb hibákat, módosítani az élességen, a színeken. Miután ez is megvan, a készülék újraszkenneli a képeket a megadott módosításokkal és elmenti az adott mappába.

Az első néhány filmet tökéletesen olvasta be, a harmadiknál azonban nem tudta megkülönböztetni egymástól a képeket, így manuálisan kellett segíteni, hogy elváljanak egymástól a képhatárok. Talán mert több mint harmincéves régi filmet használtunk a teszteléshez, néhány kép nem sikerült elsőre, második-harmadik szkennelésre tudta csak elfogadható minőségben beolvasni.

Az Epson v600 szinte ugyanazon az elven működik. Itt is külön kis tokba kellett beletenni a filmeket. A V600 modellel kétszer annyi kockát lehet egyszerre beszkennelni, mert két filmet is befűzhetünk a kiegészítő tartóba – tehát nagyjából tucatnyi képet kezelhetünk egyszerre. Maga a szkennelés nem gyorsabb, lassan megy végig a gép a kép minden egyes pixelén. Első alkalommal elcsúsztak a képek, mindegyik bal oldalán az előző fotó jobb oldalát lehetett látni. Nem mindig jó tehát teljesen automata módban használni, érdemes játszani egy kicsit manuálisan. A szkenner tíz képpel nagyjából öt perc alatt készült el.

A készüléket extra feladatnak is kitettük, az egyik negatív egyik széle sérült volt, kíváncsiak voltunk, hogyan boldogul vele. Megoldotta a feladatot, a képen csak egy fekete csík utalt arra, hogy ott volt a szakadás.

Nagyüzemi digitalizálás

Az Epson V750 Pro hasonló elven működik, mint az előző modell, csak itt már ipari méretekben lehet digitaliálni. Egyszerre négy filmszalagot lehet szkennelni, ami akár 20-22 fényképet is jelenthet. Ez persze el is tart egy ideig, attól hogy profibb szkennerről van szó, még nem készül el gyorsabban a digitalizálással.

Az Epsonokhoz nem adnak fotószerkesztő szoftvert, így a képeket utólag lehet csak módosítani. A szkenner szoftvere annyit enged, hogy a preview módban hajszálnyit lehet állítani magán a képen, ha véletlenül kilóg a széle.

Klasszikus szkennelés

Régi fényképeknél sokszor nincs meg a negatív, csak egy elhalványodott fénykép maradt valamelyik fiók mélyén. Megnéztük, hogy a szkennerekkel mit lehet kezdeni ezekkel. Betettünk egy-egy harmincéves, fekete-fehér képet a szkennerekbe, beállítottuk, hogy fotóról van szó és vártunk, mit hoznak ki belőle.

Kis időbe telt megtalálni a megfelelő beállításokat, hogy sikerüljön a digitalizálás, de jó lett az eredmény, persze halványabbak a színek, mint amikor negatívot digitalizálunk, de általában elfogadható a kép minősége. Itt arra kell nagyon figyelni, hogy egyenesen tegyük bele képet, a szkenner nem tud mit kezdeni azzal, ha ferde a kép.

Bónuszként egy teljesen átlagos nyomtató-szkenner kombót is kipróbáltunk, a HP Deskjet Ink Advantage 5525 wifis modellt, és hasonló minőségű képeket kaptunk, mint a sima szkennereknél. Aki csak fényképeket digitalizálna, mert nincsenek meg a negatívjai, annak ez is elég lehet.

Mindent bele

Léteznek mindent bele modellek is, ilyen a Canon MG8250. Ez azoknak való, akik nem akarnak külön szkennert és külön nyomtatót, hanem egy géppel oldanának meg minden feladatot. Az előnye, hogy két eszköz helyett csak egy van, a hátránya, hogy egyszerre egy filmet lehet vele szkennelni. Illetve ez csak azoknak hátrány, akik digitalizálnák a tágabb család összes régi negatívját, akik csak kevés képet szeretnének átmenteni a számítógépre, azoknak ez megfelelő lehet.

A negatívot belehelyezzük a már ismert tokba és a nyomtató érintőbillentyűivel kiválasztjuk a szkennelés módot. Ilyenkor megkérdezi a gép, hogy hova szeretnénk menteni az eredményt, ez lehet a csatlakoztatott laptop, de akár pendrive is.

A tesztelt szkennerek és nyomtatók jó minőségben adják vissza az eredeti fotókat, persze a végeredmény függ a fotó vagy a negatív minőségétől is.

Videók digitalizálása

Nem kapcsolódik a fényképekhez, de szintén régi emlékek átmentését segíti a videókazettákat digitalizáló készülék. Régi kazetták dvd-re másolását meg lehet oldani néhány kábel, egy videólejátszó és egy számítógép segítségével. Nekünk azonban nem volt kedvünk barkácsolni, így kipróbáltuk az LG videó/dvd kombóját, az RCT689H modellt. Ez egy merevlemezes, videó- és dvd-lejátszást és - felvételt támogató készülék, tévéről, külső eszközről, például kameráról is lehet másolni. A videók digitalizálása pedig egy gombbal történik, kattintás után lassan átmásolja a videó tartalmát dvd-re, ez értelemszerűen addig tart, amilyen hosszú a kazetta, a szalagos technológiáknál ez nem meglepő.

A termékeket az Epsontól, a Canontól, a HP-tól, az LG-től és a Bigyóshoptól kaptuk tesztelésre.

Rovatok