Index Vakbarát Hírportál

A Google fizet a Windows-hibákért

2012. szeptember 26., szerda 16:01

Régi szokás, hogy a nagy szoftverfejlesztő cégek fizetnek a felhasználóiknak a programjaikban talált hibák, biztonsági rések felfedezéséért. A fejlesztés teljes költségéhez képest ez általában aprópénz, viszont így a cég szerez tudomást először a hibáról, és azelőtt befoltozhatja, hogy vírusok, vagy hekkelési módszerek készülnének a kihasználásukkal. A Google most elkezdett a saját programjain kívül másokért is fizetni, az első ilyen vérdíj egy súlyos Windows-sérülékenységért járt, amiért két finn szakembernek 5000 dollárt (nagyjából 1,1 millió forintot) fizetett a cég.

A díj a Google régóta futó hibavadászata mostani fordulójában a második legnagyobb fogása volt. A 29500 dolláros összdíjazásból a legtöbbet egy orosz egyetemista kaszálta egy különösen trükkös sebezhetőség leleplezéséért a Chrome böngésző kódjában. Szergej Glazunov egyébként elég jól keres a hibavadászattal, a mostani 10 ezer dollár (2,2 millió forint) előtt idén márciusban egy hasonló Chrome-programhiba megtalálásáért már 60 ezret (13,3 millió forint) söpörhetett be.

A programhibákért a vérdíjakat a Chrome 22-es verziójának megjelenése alkalmából osztotta a Google. Az új böngészőt már le lehet tölteni, és keresni a kódjában a milliókat érő biztonsági réseket.

Rovatok