Index Vakbarát Hírportál

A Samsung gyártja az iPhone 5 processzorát

2012. szeptember 26., szerda 13:30

Még egy hete sincs, hogy kapható az iPhone 5, de a bátrabbak már szétszedték a telefont, hogy meglássák, pontosan mi is van belül. A legmesszebb az Ifixit.com csapata ment, akik mikroszkóp alá tették a kibelezett okostelefont, és látványos közelképeket készítettek a csipekről.

Mint kiderült, az iPhone 5 központi processzorát, az A6-ot az Apple nagy konkurense, a Samsung gyártja, az iPhone 4S A5 processzorához hasonlóan (ahhoz egy külön gyárat húztak fel 3,6 milliárd dollárból Texasban). Azóta azonban a két cég vitája elmérgesedett, az amerikai bíróság egymilliárd dolláros kártérítésre ítélte a Samsungot szabadalomsértés miatt, az Apple azonban még 700 milliót, és a Samsung-telefonok és -tabletek betiltását követeli. Eközben a két cég továbbra is egymás legfontosabb kereskedelmi partnere, a Samsung nélkül nem lenne iPhone 5, az iPhone 5 nélkül pedig felkopna a Samsung álla.

Az A6 processzor egyébként 32 nanométeres gyártástechnológiával készül, 9,7-szer 9,9 milliméteres, jóval nagyobb, mint az A5 volt. Két ARM processzormagot, és három PowerVR grafikus processzormagot tartalmaz. A felirata szerint teljes egészében az Apple tervezte (ez az első ilyen a cég történetében, korábban mindig használtak külső tervezőt is) és a Samsung gyártja.

Rovatok