Index Vakbarát Hírportál

Észtországban a legszabadabb az internet

2012. szeptember 26., szerda 15:17

A Freedom House nyilvánosságra hozta az internet szabadságáról szóló tanulmányát, amelyben a világ országait hasonlítja össze ebből a szempontból. A vizsgálatban három szempontból osztályozták az egyes országokban a net szabadságát: az internet általános hozzáférhetősége, a feltett tartalmak szűrése, illetve a felhasználói jogok tiszteletben tartása.

A rangsorban az első helyet Észtország szerezte meg, két ponttal megelőzve az USA-t, aztán Németország, Ausztrália, majd az ötödik helyen Magyarország következik, a britek és az olaszok előtt. A rangsor végén Szíria, Kína, Kuba és Irán áll. Az észtek és az amerikaiak jelentős előnnyel vezetnek az egész mezőny előtt, utóbbiak végül az internetszolgáltatói piac helyzete (négy nagy cég oligopóliuma uralja az országot), az Occupy mozgalom tüntetéseinek kapcsán privát Twitter-üzenetek kiszolgáltatása, és kalózkodással gyanúsított, ártatlan blogok bezáratása miatt maradtak le végül.

Észtország sok tekintetben a világ előtt jár, ami az internet mindennapos használatát illeti. Az észt választásokon lehet online szavazni (legutóbb 25 százalék élt ezzel a lehetőséggel), mindenki hozzáférhet az egészségügyi adataihoz a neten, a diákok pedig az iskolai jegyeikhez és a házi feladatukhoz. A tesztek szerint Észtországban 18 percbe kerül egy cég bejegyzése online, minden bürokráciával együtt.

Magyarországgal kapcsolatban a kiemelkedően jó átlagos sávszélességet és internetes lefedettséget emeli ki a jelentés, és leginkább az online sajtó korlátozását említi negatívumként. A példák között felsorolja az Origo és az Index fotósainak kitiltását a Parlamentből, amikor azok lefényképezték Orbán Viktor jegyzeteit, az Index videósainak hasonló kitiltását az emlékezetes parlamenti dal miatt, illetve Uj Péter esetét, akit elítélt a magyar bíróság azért, mert egy tokaji bort egy cikkben szarnak nevezett (később az Emberi Jogok Európai Bíróságának ítélete után felmentették).

A teljes, 650 oldalas jelentés itt olvasható el.

Rovatok