Index Vakbarát Hírportál

Bemutatták Műegyetem szuperszámítógépét

2012. szeptember 27., csütörtök 16:02

A hagyományos, egyprocesszoros számítógépekhez képest naponta egyévnyi számítást képes elvégezni Superman, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem új szuperszámítógépe, amelyet csütörtökön mutattak be. Péceli Gábor, a BME rektora a számítógép értékét 70 millió forintra becsülte. A 360 processzormaggal rendelkező, majdnem 6 teraflops teljesítményű gép új minőséget jelent a BME számára, hiszen segítségével felgyorsul a sok paramétertérrel rendelkező problémák vizsgálata. A rektor kiemelte, hogy az eszköz révén új lendületet kaphat a kutatások azon szegmense, amelyhez modellezés, szimuláció szükséges.

A Superman nevű számítógép májusban érkezett az egyetemre és augusztus végén kezdődött a próbaüzem. Az egyetem szinte valamennyi kara igénybe vette már a számítógép kapacitását, összesítve Superman 70-80 százalékos kihasználtsággal működött. Ha mindazt a feladatot, ami augusztus 26. óta futtattak a gépen, egy hagyományos, 2,8 gigahertzes számítógépen végezték volna, a műveletek ideje 17 évig tartott volna, a gép egy nap alatt nagyjából egy évnyi feladatot hajtott végre.

A sajtótájékoztatón beszámoltak a számítógép által elért kutatási eredményekről is. Az építőmérnöki kar vízépítési és vízgazdálkodási tanszékének a kutatói a Fertő-tó és a Balaton áramlási folyamatait, hullámzásának, a vízi környezet állapotának modellezéséhez alakítottak ki integrált hidrodinamikai modellt, amely segítségével kiszámíthatóvá válik egy esetleges idegen vízgyűjtő területről történő vízpótlás hatása vagy például a balatoni kikötők eliszaposodási folyamata is.

Rovatok