Index Vakbarát Hírportál

Így néz ki az észak-koreai luxusszálloda

2012. szeptember 27., csütörtök 10:54

Először engedtek be az észak-koreai hatóságok nyugatiakat Phenjan évtizedek óta épülő luxusszállodájába, a Ryugyong hotelbe. A Kínában működő brit utazási iroda, a Koryo Tours évek óta szervez utazásokat a világtól elzárt kommunista diktatúrába, és jó kapcsolatokat tart fenn az észak-koreai hatóságokkal. Az, hogy az iroda két képviselőjét beengedték a szállodába, és megengedték nekik azt is, hogy fotózzanak, arra utal, hogy az 1987-ben elkezdett építkezés lassan tényleg befejeződik, és a szállodának szüksége lesz a turistákat odaközvetítő cégekre.

A Ryugyong 105 emeletes, 330 méter magas piramisát 25 éve kezdték el építeni, válaszképpen a dél-koreaiak által felhúzott szingapúri West Stamford hotelre, ami akkoriban a világ legmagasabb szállodájának számított. Az építkezésbe az ország óriási erőforrásokat ölt bele, egyes számítások szerint Észak-Korea GDP-jének 2 százaléka folyt bele éveken keresztül. 1992-ben, a Szovjetunió összeomlása után Észak-Korea súlyos válságba került, és a nyersanyaghiány miatt kénytelen volt felfüggeszteni az építkezést. A felhőkarcoló csontváza 16 évig félkészen magasodott Phenjan fölé, akkoriban minden hivatalos fotóról leretusálták.

2008-ban egy egyiptomi befektető 400 millió dolláros tőkeinjekciója támasztotta fel a projektet, és 2011-ben büszkén jelentették be, hogy az épület szerkezete elkészült, a külső munkák befejeződtek, a belsőépítészeken a sor. A tervek szerint idén áprilisban, Kim Ir Szen születésének 100. évfordulóján adták volna át, de ezt a határidőt nem sikerült tartani. A brit látogatók fotói szerint a belső terek még mindig puszta betonfalak csupán, a csúcson a nyolc, eredetileg körbeforgónak tervezett emelet állapotáról pedig semmit nem tudni. A látogatók szerint a leendő luxushotel épületére még legalább 2-3 év munka vár, mielőtt az első vendégek beköltözhetnek.

Rovatok