Index Vakbarát Hírportál

Magyarországon a legdrágább az iPhone 5

2012. szeptember 28., péntek 15:20

Magyarországon is megkezdődött az iPhone 5 forgalmazása, a szeptember 12-én bemutatott modelleket itthon elsőként a T-Mobile kezdte értékesíteni. A szolgáltató közleménye szerint a budapesti Mammutban több százan át álltak sorba azért, hogy az elsők között vásárolhassák meg készüléket. A Vodafone-nál jövő hétfőtől lesz kapható a telefon, ami később várhatóan a Telenor kínálatában is meg fog jelenni. Az Apple magyarországi weboldalán is megrendelhetők az iPhone 5 szolgáltatófüggetlen modelljei, 3-4 hetes szállítási idővel.

Az Apple jelenleg 31 országban forgalmazza a telefont. Az olasz setteB.IT egyik bloggere készített egy összehasonlító grafikont, amin három a iPhone 5 modell – a 16, a 32 és a 64 gigabájtos készülékek – árait veti össze a hazai piacokon. Az ábrán a szolgáltatófüggetlen, hűségszerződés nélküli modellek bruttó, tehát a helyi forgalmi adót tartalmazó kiskereskedelmi árai szerepelnek euróban. A 31 érintett országból 25-ből sikerült pontos árakat összegyűjteni.

Az összehasonlítás meglepő eredménnyel szolgált: a 16 és 32 gigabájtos telefonok Magyarországon, a 64 gigabájtos készülék Olaszországban a legdrágább. A táblázat készítője 285,2 forintos euróárfolyammal váltotta a hazai árakat (209890, 239890, illetve 269890 forint), de a mai árfolyamon és euróban számolva a 64 GB-os modell is nálunk kerül a legtöbbe. A független készülékek az Egyesült Államokban, illetve Hongkongban a legolcsóbbak.

Rovatok