Index Vakbarát Hírportál

Feloldották a Gmail blokkolását Iránban

2012. október 1., hétfő 13:09

A Mehr sajtóügynökség hétfői jelentése szerint az iráni hatóságok újra lehetővé tették a hozzáférést a Gmail elektronikus levelezőrendszerhez. Mohammed Reza Miri, a távközlési minisztérium illetékese szerint a Gmail blokkolása nem volt szándékos, a hatóságok csupán a Youtube videomegosztó portálhoz való hozzáférést akarták lehetetlenné tenni, miután arra egy, az iszlámot és Mohamed prófétát gyalázó filmet tettek fel.

A levelezőrendszer azért vált elérhetetlenné, mert a Gmail és a YouTube egyaránt a Google tulajdonában van. A tisztségviselő elmondta, hogy sajnos egyelőre nincs megfelelő technikájuk a két szolgáltatás elkülönítéséhez; csak a Youtube-ot szerették volna blokkolni, de ezáltal a Gmailt is hozzáférhetetlenné tették, ami nem volt szándékos.

Egy igazságügyi illetékes szeptember 24-én jelentette be, hogy a Google és a Gmail adatait további intézkedésig szűrni fogják. A levelezőrendszer megbénítása széles körű neheztelést váltott ki az országban, ahol hivatalos adatok szerint 32 millióan használják az internetet. Még a kormányközeli lapok is panaszkodtak a rendszerben keletkezett zavarok miatt; számos iráni tisztségviselő használja a Gmailt kommunikációs célból és külföldi partnereivel való kapcsolattartásra. A tárca miniszterhelyettese, Ali Hakim Dzsavádi a hét végén úgy nyilatkozott, hogy fontolgatják a tilalom feloldását, de tervezik egy saját, belső kereső- és levelezőprogram bevezetését.

Az iráni hatóságok februárban egy időre már elvágták a hozzáférést a Google-höz és a Gmailhez a márciusi parlamenti választások miatt, és rendszeresen akadályozzák a Facebookhoz és a Twitterhez való hozzáférést is. Sajtóbeszámolók szerint az országban jelentős méreteket öltött az alternatív szörfözési és levelezési lehetőségek keresése. Az elmúlt hónapokban az irániak összesen 4,5 millió dollárt költöttek olyan szolgáltatásokra, amelyek lehetővé teszik a hozzáférhetetlenné vált internetes oldalak látogatását.

Rovatok