Index Vakbarát Hírportál

Gömbfejű delfinek tömeges halála Indonéziában

2012. október 2., kedd 18:51

Negyvenhat gömbölyűfejű delfin, vagy más néven pilótabálna vetődött partra Indonézia egyik déli szigetén: az öngyilkos akciót mindössze három példány élte túl.

A jakartai állatmentő hálózat munkatársa, Pramudya Harzani szerint a delfincsorda helyi idő szerint hétfő este sodródott partra a dél-indonéziai Sabu-sziget egyik strandján.

Környezetvédő aktivisták és a helyi hatóságok még kedden is azon dolgoztak, hogy visszatereljék a vízbe a három életben maradt példányt, ám azok állandóan visszaúsztak a partra. A régióban uralkodó gyakorlatnak megfelelően az elpusztult állatok húsát a helyi lakosok elhordták élelemnek.

A kutatók úgy vélik, hogy a delfincsordák követik a partra az őket elhagyni készülő, lebetegedett vezetőjüket. Harzani szerint a mostani partra vetődést részben a szezonális monszun okozta áradás gyors visszahúzódása is okozhatta.

Az akár hat méteresre is megnövő gömbölyűfejű delfint angolul pilótabálnának nevezik, mert azt tartják róla, hogy a halászokat elvezeti a heringrajokhoz.

Rovatok