Index Vakbarát Hírportál

Rendőrségi razzia miatt áll a Pirate Bay?

2012. október 2., kedd 09:30

Rendőrök szállták meg a PRQ nevű svéd webszolgáltató szervertermét. A PRQ az a cég, aki a világ legvitatottabb szolgáltatásainak biztosított hátteret, például a fájlcserélő aranybánya Pirate Baynek, vagy az amerikai diplomácia viselt dolgait kiteregető WikiLeaksnek.

A svéd rendőrség még hétfőn rohanta le a szólásszabadságot támogató céget. Az egyenruhások négy szervert le is foglaltak az akció során, így talán már azon sem csodálkozik senki, hogy miért nem elérhető a piratebay.se oldal. Ennek ellenére a PRQ tulajdonosa, Mikael Viborg szerint a fájlcserélő elérését nem a rendőrségi akció vagy a lefoglalt szerverek okozzák, egyszerű technikai problémáról van szó.

Nem tisztázott egyelőre az sem, hogy a PRQ-val szerződött, nagyjából kétezer cég és szervezet közül pontosan kiket érint a négy gép lefoglalása. A partnerek között olyan oldalak is vannak, mint az Észak-amerikai Férfi-fiú Szerelem Társaság, a Pedophile.se, a csecsen lázadók oldala, a Kavkaz Central, és a rágalmazással vádolt olasz blog, a Perugia Shock.

„Bár ellenzem azt, amit mondanak, megvédem őket” – mondta Viborg egy korábbi, a pedofil tartalmakat szolgáltató Pedophile.se-vel kapcsolatban Forbes.comnak adott interjújában, majd hozzátette, hogy csak a legvégső esetben hajlandók együttműködni a hatóságokkal. A PRQ alapításában a Pirate Bay három alapítója közül kettő vett részt, köztük az a Gottfrid Svartholm, akit a közelmúltban kapcsoltak le Kambodzsában, és akit szerzői jogok megsértésében távollétében már bűnösnek talált a svéd bíróság. A PRQ működésével kapcsolatos legérdekesebb információ, hogy az üzemeltetők nem feltétlenül tudják, ki is áll az üzemeltetési megbízás mögött. Ők nem tesznek fel kérdéseket, a szolgáltatást készpénzben is ki lehet fizetni, a svéd törvények pedig lehetővé teszik, hogy a szerverterem lakóinak személyazonossága ismeretlen maradjon.

A PRQ-t 2006-ban és 2010-ben is meglátogatta már a rendőrség. Az első alkalommal a Pirate Bay-jel kapcsolatos nyomozás során, négy évvel később pedig a Scene nevű fájlcserélő-hálózat elleni intézkedések miatt.

Rovatok