Index Vakbarát Hírportál

A mobiltelefon segít megelőzni a bőrrákot

2012. október 3., szerda 17:55

A bőrrákos megbetegedés időben felfedezve viszonylag jól kezelhető betegség, sokan viszont nem pontosan tudják, hogy mit keressenek az anyajegyek vizsgálatánál. Nekik nyújt segítséget az ausztrál Mark Shippen okostelefonokra fejlesztett alkalmazása, ami a kiterjesztett valóság segítségével segít eldönteni, hogy érdemes-e az anyajegyünkkel orvoshoz fordulni.

A Doctor Mole a telefon kameráján keresztül értékeli az anyajegyeket, méret, forma, szín és szegély szerint osztályozva a kockázat mértékét. Az alkalmazás az anyajegy változásait is nyomon tudja követni, és emlékezteti a felhasználót, ha eljött az újabb ellenőrzés ideje.

Melanómára figyelmeztető jelek:

érdemes orvoshoz fordulni, ha az anyajegy:

- átmérője nagyobb, mint négy milliméter, vagy növekszik

- változtatja a színét, vagy egyre sötétebbé válik

- változtatja az alakját, alaktalanná válik

- kiemelkedik a bőr felületéről

- vérzik, viszket vagy fáj

Az alkalmazás fejlesztője a Daily Mailnek elmondta: miután háromszor volt bőrrákja, elég könnyen felismerni a rákos anyajegyeket. Shippen reméli, hogy az alkalmazással nem csak segít felfedezni az anyajegyeket, de használatával az emberek azt is megtanulják, hogy néz ki az elváltozott anyajegy, így egy idő után már az alkalmazás nélkül is fel fogják ismerni a gyanús jeleket.

Az applikáció különösen nagy segítség lehet Ausztráliában, ahol a melanómás megbetegedés különösen gyakori a vékonyabb ózonréteg miatt. Bár világviszonylatban mind a bazálsejtes karcinóma, mind a laphámsejtes karcióma gyakoribb fajátja a bőrráknak, a melanóma okozza messze a legtöbb halálos megbetegedést.

Nagy-Britanniában évente 10 600 embert diagnosztizálnak melanómával, főleg nőket. A rosszindulatú daganat nőknél elsősorban a lábon, férfiaknál a mellkason vagy a háton szokott megjelenni. A Doctor Mole iPhone iOs-ra 3,99 dollárért vásárolható meg, Androidos verziója pedig ingyenesen letölthető.

Rovatok