Index Vakbarát Hírportál

Dübörög az 1600 km/órás autó rakétája

2012. október 4., csütörtök 16:25

Sikeresen letesztelte a Bloodhound autót építő brit csapat a jármű meghajtását segítő rakétát, amelynek segítségével Andy Green, a brit Királyi légierő ezredese kereken ezer mérföld per órás sebességre akar felgyorsítani. Ez körülbelül 1600 kilométeres sebességnek felel meg, amivel a Bloodhound jócskán túlszárnyalná a tizenöt éve megdöntetlen, 1227 kilométer per órás rekordot.

Az autó beüzemeléséig még legalább egy évet várni kell, de a tesztről közzétett videón már most hallható a rakéta erősen dübörgő hangja. Bár a felvételen csak annyi látszik, hogy egy cső végéből nagy robajjal lángok csapnak ki, ez nem csak egy értelmetlen erődemonstráció.

A fejlesztők azt vizsgálták, hogy a rakéta, a peroxid-alapú üzemanyagot tároló tank, és az abból üzemanyagot pumpáló Cosworth Formula–1-es motor működését mennyire sikerült összehangolniuk.

Az adatok szerint a 16 000-es fordulatszámon pörgő Cosworth motorral 6440 kilogrammos tolóerőt produkáltak, ami még kevés lesz a rekordhoz, ezt az értéket 2013-ban fel kell tornászni a kétszeresére. A rakéta mellé egyébként egy Eurofighter Typhoon harci repülőgép hajtóművét is bekötik, tehát a következő hónapokban egyre zajosabb teszteknek lehetünk szem- illetve fültanúi. A rekorddöntési kísérlet valamikor 2014-ben várható.

Rovatok