Index Vakbarát Hírportál

Megállapodott a Google a digitáliskönyv-kiadókkal

2012. október 5., péntek 17:24

Megállapodás született a Google és amerikai kiadók egy csoportja között a könyvek digitalizálásáról, illetve online publikálásáról. Az egyezséggel véget ért a két fél között immár hét éve húzódó pereskedés, amely a keresőóriás világkönyvtárrá válásról szőtt terveit övezte. A Google és az Amerikai Kiadók Szövetségének csütörtöki közleménye szerint az amerikai kiadók választhatnak, hogy a könyvtárprojekt keretében engedélyezik-e a hozzáférést könyveikhez és újságjaikhoz, vagy eltávolíttatják azokat a virtuális gyűjteményből.

A csütörtöki megállapodás nem érinti a Google és az amerikai írószövetség között jelenleg is zajló jogi csatározást. Paul Aiken, az írószövetség vezetője kijelentette, hogy a Google továbbra is profitot termel a több millió, szerzői jogvédelem alatt álló könyv felhasználásából, anélkül, hogy figyelembe venné az írók jogait, ezért továbbra is tartják magunkat az amerikai szerzők nevében benyújtott keresetünkben leírtakhoz.

Korábban 125 milliós kártérítést fizettek

A Google eddig körülbelül 15 millió könyvet digitalizált, hogy könnyebb hozzáférést biztosítson azokhoz. A könyvek szkennelésében világszerte működő jelentős könyvtárak segítik a vállalatot, többek között a New York-i Közkönyvtár és a Stanford Egyetem könyvtárai.

A Google Könyvek (Google Books) nevű szolgáltatással a felhasználók teljes könyvek szövegeiben tudnak keresni. A könyvek digitalizált oldalain kívül, a keresett témában releváns hirdetések, a kiadó és az adott könyvet értékesítő áruházak honlapjaira irányító linkek is megjelennek. A cég a megtekinthető oldalak számának korlátozásával, illetve azok kinyomtatásának és kimásolásának akadályozásával igyekszik eleget tenni a szerzői jogi előírásoknak. A virtuális könyvtár adatbázisa folyamatosan bővül.

A vállalat ellen 2005-ben indított külön-külön peres eljárást az írószövetség és a kiadók szövetsége a szerzői jogok megsértése miatt. Egy 2008 októberében született megállapodás értelmében a Google vállalta, hogy 125 millió dollár kárpótlást fizet a megkárosított személyeknek, bírálói azonban úgy vélték, hogy az egyezség tisztességtelen versenyelőnyhöz juttatja a keresőóriást. Az illetékes szövetségi bíróság akkor a szerződés ellen tiltakozóknak adott igazat, és elutasította a megállapodást.

Rovatok