Index Vakbarát Hírportál

Robotteknős szállíthatja a tengeri rakományt

2012. október 5., péntek 13:48

A kvadrokoptereket és más robotokat tervező ETH Zürich újabb sajátos koncepciót mutatott be. Legújabb fejlesztésük egy teknősre emlékeztető robot-tengeralattjáró lesz, ami száz méteres mélységben haladhatna az óceánban, és egyelőre meghatározatlan mennyiségű rakományt szállíthatna. A svájci diákok terve alapján készülő Naro-Tartaruga távvezérléssel üzemeltethető, de az előre megadott koordináták, valamint a helyzet-meghatározó rendszer segítségével autonóm működésre is képes.

A robotteknős testét alumíniumból készítik, a meghajtásért felelős hajócsavarok pedig a teknős lábaira emlékeztetnek. Ennek segítségével a jármű gyorsan haladhat a vízben, akár két métert is megtehet másodpercenként. Az ETH Zürich kutatói 2008-ban álltak elő a robotteknős ötletével, de akkor még csak a jármű vízi haladását modellezték. A jármű jelenleg is csupán koncepciós vázlatok szintjén létezik, de a kutatók már a megfelelő propeller kiválasztásával foglalkoznak; azt szeretnék megállapítani, hogy melyik hajócsavar lenne a legalkalmasabb egy, az óceánban haladó autonóm járműhöz.

  Egyéb készségek és képességek
 Hosszúság ±1 méter
 Tömeg ±75 kilogramm
 Sebesség 2 méter / másodperc (becsült)
 Maximális merülési mélység 100 méter
 Fő motor kapacitása 6 x 200 W
 Hajócsavarok kapacitása 2x15 W
 Hajótest alumínium
 Akkumulátor 48 voltos LiPo
 Vezérlés Távvezérlésű / autonóm
 Központi processzor Intel i7 Dual Core processzor
 Kamera BlueFox
 Szenzorok Nyomás- és hőérzékelők
 Egyéb szenzorok Energiaszivárgás-detektor
 Tájékozódás Giroszkóp, GPS, iránytű
 Elektronika DC-DC (gyártó: Fabrimex)
 Forrás: Naro

A Naro-Tartaruga egyes alkatrészeinek, például a teknősök végtagjára emlékeztető propellerek működése teljesen autonóm, és az energiafogyasztás mérséklése érdekében mindegyiket külön motor működteti. A tervezők a komponenseket speciális, vízzáró rekeszekben különítik el, hogy se a víz, se az energia szivárgása ne okozhasson problémákat a rendszer működésében.

Rovatok