Index Vakbarát Hírportál

Tőzsdére mehet a kínai Huawei

2012. október 5., péntek 11:02

A Wall Street Journal értesülései szerint tőzsdére készül a kínai Huawei. A lap információi szerint a cég az átláthatóság fokozása és üzletszerzési esélyek javítása miatt fontolgathatja a döntést. A lap az ügyhöz közel álló forrásokat idéz, amelyek szerint a világ második legnagyobb telekommunikációs felszereléseket gyártó vállalata befektetési bankok tanácsát kérte tőzsdére vonulásával kapcsolatban. A céget elsősorban az érdekelte, hogy a tőzsdére lépés pontosan hogyan és hol történjen; úgy tudni, a vállalat előnyben részesíti az Egyesült Államokat Hongkonggal és Londonnal szemben. Az elsődleges nyilvános kibocsátásról (IPO) ugyanakkor még nem született végleges döntés, így a vállalat még bankot sem választott a tranzakció lebonyolításához.

A Huawei már régóta keresi a tőzsdére menetel lehetőségét, ám az ügy az elmúlt években nem haladt előre. A mostani időpont a kínai vállalatok amerikai tőzsdéken való alulértékeltsége miatt lehet kevésbé jó döntés, emellett az sem tisztázott, hogy a listázás valóban segítené-e a külföldi piacok céggel szembeni bizalmatlanságának eloszlatását. A Huawei egyik legnagyobb problémája a nemzetközi piacokon ugyanis az, hogy a kínai vezetéshez és hadsereghez kötődő meghatározhatatlan kapcsolata és egyéb biztonsági félelmek komolyan akadályozzák terjeszkedését. Emiatt nem engedélyezték például a hatóságok tavaly a cég számára a kaliforniai 3LeafSystems megvásárlását, áprilisiban pedig Ausztráliában zárták ki egy nagysebességű internethálózat kiépítésére kiírt pályázatból.

Az Európai Unió májusban jelentette be, hogy vizsgálódni kíván a Huawei és a ZTE kínai bankoktól kapott kölcsöneit illetően, ugyanis fennáll a lehetősége, hogy a két vállalat bújtatott állami támogatásban részesül. 2011 novembere óta az amerikai kongresszus hírszerzési bizottsága azt vizsgálja, hogy a két vállalat terjeszkedése jelent-e nemzetbiztonsági kockázatot és esetlegesen adhat-e teret bármilyen kémtevékenységnek az Egyesült Államokban. A vádakat a Huawei több alkalommal tagadta, és engedélyezte a hatóságoknak a vállalati vizsgálatokat.

Rovatok