Index Vakbarát Hírportál

Az időjárás Baumgartner ellen volt kedden

2012. október 9., kedd 14:01 | aznap frissítve

Kedden hosszas próbálkozás után másodszor, majd harmadszor is elhalasztották a Red Bull Stratos világrekord-kísérletét. Az ugrást az ufóiról elhíresült új-mexikói Roswell felett harminchat kilométeres magasságból hajtja majd végre Felix Baumgartner osztrák bázisugró, akit csapattagként a korábbi magassági rekord beállítója, Joe Kittinger is is segít. Ő 1960-ban ugrott 31,3 kilométerről. De hogy Baumgartner melyik nap fog ugrani, egyelőre kétséges.

Eredetileg hétfő volt az ugrás tervezett napja, de az időjárás miatt ezt keddre halasztották. Kedden hajnalban az ugrás hivatalos Twitter-oldala szerint kihozták az ugráshoz készített speciális kapszulát a hangárból. Aztán lett volna egy rövid lehetőség az ugrásra, de akkor a rádiókapcsolattal akadtak gondok. Ezután a csapat időjárási ballonja 700 lábon (213 méteren) erős szelet mért, és ez nagyjából így maradt egész nap.

Baumgartnerék még órákig vártak, majd a szél miatt lefújták a startot. A következő napokban a helyszínen még szeszélyesebb időjárásra lehet számítani, ezért nem kizárt, hogy további halasztások lesznek.

Baumgartner négy rekordot is megdönthet a mutatvánnyal: a világtörténelemben ez lehet a legmagasabbról végrehajtott ugrás, emellett ballonnal ilyen magasra még nem jutott ember, sőt ő lehet az első, aki szabadesés során átlépi a hangsebességet, illetve a leghosszabb ideig tartó földet érés is az ő nevéhez fűződhet.

Nem ma kezdte

1999-ben Baumgartner szerezte meg az épületből elvégzett legmagasabb ejtőernyös ugrás rekordját azzal, hogy kiugrott a Kuala Lumpur-i Petronas-tornyok tetejéről. 2003 júliusában pedig a világon elsőként, egy speciális, szénszálas szárnnyal átejtőernyőzött a La Manche csatornán.

Ő tartja a világ legalacsonyabb bázisugrásának rekordját is, ezt a Rio de Janeiro-i, A Megváltó Krisztus szobrának tetejéről érte el, ahonnan mindössze 95 lábnyit (29 métert) zuhant. 2004 júniusában ő ugrott le először a franciaországi Millau-i völgyhídról, 2006-ban pedig elsőként hajtott végre bázisugrást a malmöi Turning Torso épületéről. 2007 decemberében ő volt az első, aki leugrott a világ legmagasabb kész épületéről, a tajvani Taipei 101-ről.

Rovatok