Index Vakbarát Hírportál

Szeméttel lesz tele a Windows 8 is

2012. október 9., kedd 15:38

A Windows 8 hivatalos megjelenésére még néhány hetet várnunk kell, de az Egyesült Államokban néhány kereskedőnél már felbukkantak az új operációs rendszerrel érkező konfigurációk. A ZDNet nevű informatikai lap ellenőrizte, hogy nem olyan pc-kről van szó, amikre feltelepíthető lesz a Windows 8 is, hanem a gépek alapból ezzel a verzióval érkeznek meg a vevőkhöz.

A tajvani Acer és a tulajdonában lévő Gateway gépei kerültek be Windows 8 rendszerrel a Home Shopping Network kínálatába. Persze nincs igazán nagy különbség a Windows 7-es és az új Windows 8-as modellek közt: a billentyűzeten megváltozott a logó, és a laptopok esetében az érintésérzékeny tapipad támogatja a Windows 8-as gesztusokat (például azt, amikor oldalról befelé húzzuk az ujjunkat, és megjelenik egy menüsáv).

A gépek leírásából sajnos az is kiderül, hogy a gyártók ragaszkodnak az előre feltelepített extra programokhoz, amelyek hasznossága általában megkérdőjelezhető. Megtalálható a kínálatban az Office 2010 két hónapig használható próbaverziója, az Acer Portal, Acer Games, Acer Recovery Management helyreállítószoftver, a Nero 12, az Adobe Reader, és a Norton ISS vírusirtó csomag szintén csak 60 napos próbaváltozata.

Vagyis a vevők kapnak egy rakás olyan programot, amire nem feltétlenül van szükségük, viszont órákat tölthetnek el azzal, hogy mindet letöröljék a gépről. Arról nem is beszélve, hogy a rendszerindításkor automatikusan betöltődő programok igencsak le tudják lassítani a gépeket, és a felhasználónak számos regisztráción kell átverekednie magát.

Aki extra programok nélkül szeretné megismerni a Windows 8-at, annak a Microsoft Signature Program címkével fémjelzett laptopokat és asztali gépeket kell keresnie a boltokban, mert ezeken található meg az operációs rendszer sallangoktól mentes változata.

Rovatok