Index Vakbarát Hírportál

Új mozgásérzékelőt készít a Microsoft

2012. október 9., kedd 16:23

A Microsoftot régóta foglalkoztatja a mozgásérzékelős eszközök fejlesztése, és az Xbox 360 konzolhoz készített Kinect nagy népszerűségnek örvend a játékosok és a hobbifejlesztők körében egyaránt. A vállalat mérnökei a Newcastle Egyetem és a görög Kutatási és Technológiai Alapítvány szakembereivel együttműködve továbbfejlesztették a technikát: az infravörös érzékelőkkel felszerelt új eszközt a felhasználó a csuklójára húzhatja, a beépített szenzorok pedig érzékelik a felhasználó gesztusait.

Ahogy az a fenti videóból látható, az eszköz segítségével kézmozdulatokkal lehet ránagyítani a tablet képernyőjére, manipulálni tudjuk a hangrendszer szabályozóit, de szenzor videojátékok irányítására is alkalmas. A most bemutatott eszköz annyiban jelent előrelépést a korábbi, hasonló megoldásokhoz képest, hogy azok általában egy speciális kesztyű viselését, valamint egy előre telepített szenzort igényeltek. A Digits nevű eszközzel azonban – mivel a kontrollert a felhasználó magán viseli – a számítógépek és konzolok bárhonnan irányíthatók.

Bár a Digits prototípusa jelenleg meglehetősen ormótlannak tűnik, David Kim, a Microsoft Research munkatársa azt nyilatkozta, hogy a végleges eszközt szeretnék karóra méretűvé zsugorítani, így minden felhasználó kényelmesen, spontán mozdulatokkal irányíthatná az elektronikus eszközeit. A kutatók a prototípust ezen a héten mutatják be az Association for Computing Machinery szimpóziumon a massachusetts-i Cambridge-ben.

Rovatok