no

Index Vakbarát Hírportál

Titkos katonai bázis az Apple térképén

2012. október 10., szerda 20:20

Az Apple új térképszoftvere, ami az iPhone 5-ben debütált, eddig leginkább azzal váltott ki negatív kritikákat az internet népéből, hogy sok információ hiányzik róla, vagy helytelenül szerepel. A Google évek óta bevált szolgáltatását lecserélő saját Apple-térképen most újabb, kínos baki bukkant fel, ezúttal a gond az, hogy túl sokat mutat a térkép, konkrétan egy szigorúan titkos tajvani katonai bázis került rá a műholdképek alapján.

Az egyes országok titkosszolgálatai, hadseregei rendszeresen megkérik a térképszolgáltatások fejlesztőit, hogy a nemzetbiztonsági szempontból érzékeny bázisaikat takarják ki a műholdképekről. A netezők között népszerű társasjáték a Google Mapsen ilyen kipixelezett területekre vagy nagy fekete négyszögekkel cenzúrázott területekre vadászni, majd azt találgatni, mi is lehet ott. Tajvani katonai illetékesek az állítják, ők jelezték az Apple felé, mit nem szeretnének a térképen látni, az Apple szerint azonban nem érkezett hozzájuk ilyen kérés.

Az Apple térképén most egy tajvani katonai bázis bukkant fel az ország északi részén, a kínai határhoz közel. A Hsinchu nevű bázisról annyit tudni, hogy egy csúcstechnológiás, ultra magas frekvenciájú amerikai radart üzemeltet, amivel egészen Kína északnyugati részéig ellát, és képes detektálni a rakéták kilövését. Tajvani katonai szakértők szerint Kína jelenleg 1600 interkontinentális rakétát tart a szigetre célozva, amit a saját, egyesítésre váró felségterületének tart. Az 1,2 milliárd dollárba kerülő radarrendszer 2003-as megrendelése komoly feszültségeket okozott Tajvan és Kína, illetve Kína és az USA viszonyában is.

A kifogásolt katonai bázis egyébként a Google térképén is megtalálható.

Rovatok