Index Vakbarát Hírportál

Visszavonták az új Firefoxot

2012. október 11., csütörtök 19:14

Egy nappal az új, 16-os verzió kiadása után a Mozilla visszavonta a Firefox böngésző friss változatát. A böngészőben egy olyan biztonsági rést fedeztek fel a programozók az első napon, amit kihasználva egy trükkösen összerakott weboldal kódja a böngészőből ki tudja szedni az addig meglátogatott weboldalak listáját. A komoly kémkedési potenciál miatt a Firefox 16-ot azonnal leszedték a hivatalos letöltési oldalról, és a fejlesztők minden felhasználónak azt ajánlják, térjenek vissza a legutóbbi, 15.0.1-es verzióra. A Mozilla programozói most gőzerővel dolgoznak a hibamentesített 16-os verzión.

A helyzet annál is kínosabb, mert a 16-os verzió többek között a 15-ösben foltozott volna be biztonsági réseket, a Mozilla saját adatai szerint 14-et.

A friss statisztikák szerint a Firefox komoly versenyben van a böngészőpiac második helyéért a Chrome-mal, a 2012. szeptemberi adatok szerint 1% az előnye a Google böngészőjével szemben. Az első továbbra is a piaci részesedéséből évek óta lassan de biztosan veszítő Internet Explorer. A biztonsági rés, és a friss verzió visszavonása komoly presztízsveszteség a Firefoxnak, annak ellenére, hogy a hibát még éppen az utolsó pillanatban sikerült megfogni, és egyelőre nem érkezett jelentés arról, hogy hekkertámadás, cyberkémkedési akció, vagy vírus használta volna ki azt.

Rovatok