Index Vakbarát Hírportál

Jelentős visszaesés az amerikai játékpiacon

2012. október 12., péntek 17:01

Az NPD Group jelentése szerint a videojátékokból, konzolokból és kiegészítőkből származó bevétel 24 százalékkal csökkent az Egyesült Államokban. Míg tavaly szeptemberben a videojáték-piac 1,11 milliárd dolláros bevételt generált, addig idén csak 848 milliót. A játékeladásokból származó összbevétel 18 százalékkal, 497,4 millió dollárra csökkent.

Az eredmények nem mondhatók meglepőnek, az amerikai piacon a bevételek már tíz hónapja folyamatosan csökkennek. A piaci elemzők felkészültek a változásra: a Cowen & Co. elemzője, Doug Creutz korábban 28 százalékos visszaesést jósolt. A Cowen & Co. az összesítésben a számítógépes játékok értékesítésével is számolt, de a szoftvereladásokból származó bevételek így sem haladják meg az 547,3 millió dollárt, ami még így is 23 százalékos visszaesést jelent.

A hardvereladásokból származó bevétel 39 százalékkal, 210,9 millió dollárra csökkent, a kiegészítőkből, például kontrollerekből és adapterekből befolyt összeg pedig 11 százalékkal, 139,9 millió dollárra esett vissza. A hónap legnépszerűbb játéka az Electronic Arts által fejlesztett Madden NFL 13 volt, amit a Take 2 lövöldözős játéka, a Borderlands 2, illetve a FIFA Soccer 13 követett; ez utóbbi szintén az EA gondozásában készült.

Az elemzők ugyanakkor számítanak rá, hogy az év utolsó negyedévében várható némi fellendülés. November 18-án ugyanis a boltokba kerül a Nintendo új játékkonzolja, a Wii U, ami megdobhatja az eladásokat, különösen a karácsonyi szezonban.

Rovatok