Index Vakbarát Hírportál

Jön az előfizetéses e-könyv-szolgáltatás

2012. október 12., péntek 16:37

Egy kaliforniai kockázatitőke-alap 3 millió dollárt fektetett az idén nyáron alapított Oysterbe, akik az e-könyv-terjesztés és a könyvolvasás reformján dolgoznak. A cég olyan szolgáltatást akar elindítani, amely a regisztrált felhasználóknak havi előfizetési díjért cserébe úgy biztosít hozzáférést egy nagy adatbázishoz, ahogy a Deezer vagy a Spotify a zenékhez, a Netflix pedig a filmekhez. Az e-könyv-piacon hasonló szolgáltatás még nem indult. Az Amazon ugyan biztosít könyvkölcsönzést az Amazon Prime ügyfeleknek, de az egyszerre csak egy kötet kölcsönzését engedélyezi, és viszonylag szűk kínálatból lehet választani.

Csak telefonon, csak kiadókkal

Az Oystert három fiatal találta ki. Egyikük korábban az Ebay által tavaly felvásárolt és a felhasználók ízlését feltérképezni próbáló Hunch fejlesztésén dolgozott; a másik két fejlesztő korábban a Google-nek dolgozott. A még csak formálódó szolgáltatás szlogenje: „Olvasd el az összes könyvet, amit szeretnél!”. A mintát a digitális zene- és filmterjesztés újabban népszerű előfizetéses konstrukcióiból merítették, de nem akarják a kiadók minden kötetét felvenni a kínálatukba.

Az Oyster alapja egy mobilos, kezdetben Iphone-exkluzív alkalmazás lesz: ezzel lehet hozzáférni a kínálatban elérhető könyvekhez. A szoftver az olvasottak alapján feltérképezi a felhasználó ízlését, és újabb olvasnivalókat ajánl, de a szolgáltatásnak lesz egy közösségi eleme: az ismerőseinknek magunk is ajánlhatunk olvasnivalót. A cég egyelőre kifejezetten az okostelefonokra koncentrál, mert szerintük ez az legjobb eszköz az olvasásra, mivel mindig velünk van. Azt, hogy más operációs rendszereket és készülékeket, például tableteket fognak-e támogatni, egyelőre nem tudni.

A cég kizárólag kiadókkal köt megállapodást, szerzőkkel nem. Azt, hogy a kiadóknak tetszik-e ez a terjesztési modell, illetve a cég ajánlata, egyelőre nem tudni. Eric Stromberg, az egyik ötletgazda a Techcrunchnak azt nyilatkozta, hogy már több nagy kiadóval kötöttek szerződést. A kiadók az olvasottság alapján kapnak részesedést a bevételből.

Rovatok