Index Vakbarát Hírportál

Kínának is saját navigációs rendszere lesz

2012. október 12., péntek 16:03

Kína tudományos és technológiai minisztériuma bejelentette, hogy a ma létező navigációs rendszereknél is nagyobb pontosságút épít. A kínai napisten után Hszihonak (Xihe) elnevezett rendszer használatával kültéri területen 0,1 méteren belüli, beltéri területen 3 méteres távolságok pontos meghatározására lesz lehetőség a jövőben. Ez a most használt rendszereknél százszor pontosabb pozicionálást jelent, a GPS például 10 méteres távolságon belül képes meghatározni az objektumok helyét, mondta a Hsziho egyik fejlesztője.

Az új navigációs rendszer az együttes valós idejű precíziós pozicionálás, a CRP néven ismert technológia használatán alapul, amit korábban a navigációs szatellitrendszerek pontosságának növelésénél alkalmaztak. A Hszihe terepen való tesztelése folyamatban van, az első alkalmak rendre sikert hoztak, derült ki a tudományos és technológiai minisztérium közleményéből.

A hivatal közlése szerint az évtized közepére egy városi pozíciós rendszer kiépítése is szerepel a központi kormány tervei közt, azt elsőként a legnagyobb kínai városokban, így Pekingben és a kelet-kínai Sanghajban alkalmaznák.

Most négy jelentősebb navigációs rendszer működik a világban: az Amerikai Egyesült Államok által kifejlesztett GPS, az orosz Glonass, az Európai Unió Galileója és a kínai Beidou.

Rovatok