Index Vakbarát Hírportál

Kifizette az Apple a lopott órát

2012. október 14., vasárnap 09:37

Az iPhone 5 megjelenése körüli botrányok közül az egyik legkínosabb volt, amikor kiderült, hogy az Apple az iOS6 operációs rendszer újrarajzolt óraalkalmazásának a formatervét egy az egyben a svájci szövetségi vasút órájáról másolta. Az ismert tervezőmérnök, Hans Hilfiker által megálmodott, 1944 óta a svájci vasút védjegyeként is használt órára kizárólagos használati joga volt a Schweizerische Bundesbahnennek. Hogy a designt ki lopta el az Apple alkalmazásához, és hogyan gondolhatta, hogy a szembeötlő hasonlóság senkinek nem fog feltűnni, máig nem tisztázott.

Az eset annál is kínosabb volt az Apple számára, mert néhány héttel azelőtt a kaliforniai szövetségi bíróság többek között azzal az indoklással ítélt meg neki egymilliárd dolláros kártárítést, hogy a Samsung az okostelefonjai fejlesztésekor formatervezési ötleteket lopott tőle. A lopott ötletek között olyan, a köznevetség határát súroló darabok voltak, mint például a telefon lekerekített sarkai. Az óralopási ügy éppen akkor pattant ki, amikor az Apple bejelentette, hogy további 700 millió dollárt követel a Samsungtól a koreai cég ötletlopásai és másolásai miatt.

Miközben az Apple nem győzött bocsánatot kérni, a svájci vasút képviselői a botrány kirobbanásakor úgy nyilatkoztak, az ügyben nem a pénz és a licencdíj a fontos, hanem hogy tiszta jogi helyzet jöjjön létre. Ezt most sikerült is elérni, az SBB közleményben jelentette be, hogy az Apple mostantól hivatalosan licenceli az óra formatervét. Hogy mindezért mennyit fizetett a cég, nem hozták nyilvánosságra.

Rovatok