Index Vakbarát Hírportál

A szemmozgás lehet a jövő jelszava

2012. október 15., hétfő 15:59

Nincs a világon két ember, akik ugyanúgy néznének: ha több ember ugyanazt a képet bámulja, máshogy mozgatják a szemüket, attól függően, hogy melyik pontokat találják érdekesnek. Egy kutatócsoport megállapította, hogy ha két ember pillantása ugyanazon a vonalon siklik végig, még akkor is felfedezhetők bizonyos különbségek. Oleg Komogorcsev, a Texas Állami Egyetem komputertudósa erre alapozva szeretne olyan biztonsági rendszert alkotni, ami annak alapján azonosíthatná a felhasználókat, hogy miként mozog a szemük, miközben egy képernyőt bámulnak.

Komogorcsev a Tech News Daily újságírójának elmondta, hogy a pillantások közti különbség elég nagy ahhoz, hogy biometrikus sajátosságként beszélhessünk róla. A biometrikus jegyek azok a személyes vonások, amik csak egy adott emberre jellemzők – ilyen például az ujjlenyomat is. A biometrikus jegyeket a kutatók világszerte használják, például bűnesetek helyszínének vizsgálatánál vagy a határőrségnél, de modern eszközök, például tabletek vagy okostelefonok is kihasználják az ebben rejlő lehetőségeket.

Komogorcsev kutatása jelenleg a kísérleti stádiumban tart, és évekre lehet szükség, mire használni kezdik, azonban ha a kutatások gyümölcsözőnek bizonyulnak, az eredményeket repülőtereken, komoly biztonsági előírásokkal dolgozó intézményekben, vagy akár otthoni számítógépeken is használhatják. Komogorcsev úgy véli, hogy a szemmozgás nyomon követése lehet az új generációs biometrika első állomása.

Rovatok